Avantajele Alcalei de Henares: şcolile în limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de ieri, în Alcala de Henares se poate face şcoală după sistemul spaniol, cu materiile predate în limbile română, bulgară sau poloneză. Acesta este unul din atu-urile Alcalei pentru a fi Capitală Culturală Europeană.

Alcala de Henares, unul din oraşele participante la competiţia pentru desemnarea localităţii spaniole care va deveni Capitală Culturală Europeană în 2016, mizează pe multiculturalismul său, pe statutul de oraş universitar şi pe "Platforma limbii spaniole", care ar trebui să transforme localitatea madrilenă într-un Oxford al vorbitorilor limbii lui Cervantes, scrie adevarul.es.

Esperanza Aguirre, preşedinta Comunităţii Madrid şi principala susţinătoare a candidaturii Alcalei de Henares la titlul de Capitală Culturală Europeană a pledat ieri pentru cauza oraşului natal al lui Miguel de Cervantes în faţa juriului care va alege finalistele "competiţiei".

"Ştiind că celălalt oraş care va fi capitală culturală este din Polonia, juriul a fost impresionat să afle că în Alcala există două şcoli unde copiii pot învăţa după modelul spaniol, dar în limba poloneză. Din această săptămână avem şi o şcoală românească şi una în limba bulgară", a explicat Aguirre.

În Alcala de Henares trăiesc aproximativ 22.000 de români, peste 10% din populaţia localităţii.

Alcala este un oraş multicultural, spre deosebire de alte contracandidate

"Am spus adesea că viziunea mea despre Alcala de Henares pentru viitor este ca acest oraş să devină un Oxford spaniol şi această nominalizare la titlul de Capitală Culturală Europeană din 2016 se înscrie perfect acestei linii", a spus preşedinta Comunităţii Madrid, explicând că oraşul universitar va miza puternic pe limba spaniolă, la fel cum Oxfordul a devenit o referinţă în învăţământul universitar în limba engleză.

"Leitmotivul candidaturii Alcalei este Platforma limbii spaniole. Membrii juriului erau curioşi cum se împacă această axare pe limba spaniolă cu europenismul pe care trebuie să-l aibă o capitală culturală europeană. Atunci le-am spus de existenţa şcolilor în limbile română, bulgară şi poloneză. În plus, multiculturalismul acestui oraş este binecunoscut şi este ceea ce ne diferenţiază de alţi candidaţi", a mai spus Esperanza Aguirre.

Printre alte avantaje pe care Aguirre le vede în competiţia cu celelalte 15 localităţi candidate este faptul că Alcala de Henares este singurul oraş care nu este capitală de provincie, ceea ce, împreună cu patrimoniul său istoric şi viaţa culturală, constituie un atu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite