Alcala de Henares, "Mica Românie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În localitatea de lângă capitala Spaniei locuiesc 20.000 de conaţionali Un orăşel aflat la 30 de kilometri de Madrid a fost colonizat de către români. În localitate se vorbeşte

În localitatea de lângă capitala Spaniei locuiesc 20.000 de conaţionali

Un orăşel aflat la 30 de kilometri de Madrid a fost colonizat de către români. În localitate se vorbeşte româneşte şi au fost deschise magazine şi restaurante pentru români. Conaţionalii noştri au transformat oraşul după necesităţile lor, iar spaniolii s-au obişnuit cu prezenţa românilor.

Orăşelul Alcala de Henares, din Comunitatea Madrid, a fost "românizat" de 20.000 de compatrioţi. Românii reprezintă 20% din totalul populaţiei care trăieşte în localitatea de 88 de kilometri pătraţi. În şcolile din localitate au fost înfiinţate clase speciale pentru copiii români care doresc să studieze limba maternă, iar anul viitor va fi inaugurată o biserică ortodoxă. Românii şi-au deschis afaceri, transformând Alcala de Henares în "Mica Românie", cum a fost numită localitatea de spanioli.

Puiu Bândeanu (48 de ani), originar din Câmpia Turzii, se află în Spania de opt ani. El este proprietarul unei discoteci, al unui magazin şi al unei agenţii de transfer de bani. "Am ajuns în Spania doar cu un rucsac în spate. Când am găsit un loc de muncă stabil, mi-am adus soţia şi fiica". În fiecare lună, în discoteca sa, organizează concerte de muzică susţinute de artişti din România.

Spaniolii s-au obişnuit cu prezenţa masivă a românilor. Miguel Angel Cerezo, din Alcala de Henares, spune: "Până acum, întrebam unde este România, acum întreb de unde eşti din România?". Colonizarea s-a realizat şi prin căsătoriile dintre spanioli şi români. Aceasta este cea mai pacifistă cucerire pe care a suferit-o Spania în întreaga sa istorie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite