Alberto Fabra Part: „Oferta de joburi este inexistentă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alberto Fabra Part: „Oferta de joburi este inexistentă“
Alberto Fabra Part: „Oferta de joburi este inexistentă“

Alberto Fabra Part este primarul oraşului Castellon, în care locuiesc peste 20.000 de români. În anul 2000, doar 0,35% din locuitorii din Castellon erau români, în timp ce în prezent procentul a ajuns la 13,16%, pe măsură ce tot mai mulţi compatrioţi au emigrat din România.

Adevărul: Acum, când criza economică afectează Spania, vă menţineţi părerea referitor la prezenţa unei comunităţi de români atât de numeroasă?

Alberto Fabra Part:
Fenomenul emigraţiei a avut loc, de-a lungul istoriei, către multe ţări. Şi părinţii sau bunicii noştri au fost nevoiţi să-şi găsească un loc de muncă departe de Spania. Românii care au venit aici au demonstrat că sunt muncitori şi sociabili. Acum este greu pentru toţi, spanioli şi străini.

Ce credeţi că ar trebui să facă românii şomeri din Castellon? Să încerce să supravieţuiască aici sau să se întoarcă în România?

Niciodată nu voi lua astfel de decizii în numele nimănui. Este o hotărâre pe care trebuie să o ia fiecare persoană. Aici, acum, oferta de joburi este aproape inexistentă şi nu putem promite nimic, pentru că viitorul este incert.

„Acum, toţi ne aflăm în aceeaşi situaţie”

Ce poate face comunitatea de români din Castellon pentru a ajuta oraşul să depăşească criza economică?

Acum, toţi ne aflăm în aceeaşi situaţie. Singurul lucru pe care îl putem face este să încercăm să trecem peste această situaţie. Guvernul local face un efort extraordinar pentru a genera proiecte care să menţină slujbele din prezent. Muncitorii trebuie să înţeleagă faptul că este nevoie şi de contribuţia lor.

Din experienţa dumneavoastră cu străinii, ce ar trebui să facă autorităţile române acum, după aderarea la Uniunea Europeană, în cazul în care fenomenul imigraţiei creşte şi în România?

Formula pe care am aplicat-o noi este simplă: o societate deschisă, capabilă să-i ajute pe imigranţi să se integreze şi care să faciliteze convieţuirea dintre autohtoni şi imigranţi. Toţi, acolo unde mergem, putem aduce multe lucruri bune societăţii.

V-aţi gândit vreodată că în Castellon trăiesc mai mulţi români decât în multe localităţi din România?

Ştim că numărul românilor care trăiesc aici depăşeşte 20.000 de persoane. A fost şi este o onoare să primim în rândul nostru o comunitate care a muncit alături de noi la dezvoltarea oraşului. Dacă aici trăiesc mulţi români, înseamnă că oraşul nostru a putut să le ofere şansa de a lucra.

„Piaţa imobiliară e serios afectată”

În ceea ce priveşte locuinţele sociale care se construiesc, v-aţi gândit să angajaţi români care sunt în şomaj şi care au lucrat anterior în acest sector?

Toate aceste proiecte sunt ale primăriei, noi oferim locul pe care se va construi, dar scoatem la licitaţie lucrările. Firmele de construcţie sunt cele care angajează muncitori.

În ce situaţie se află piaţa imobiliară din Castellon?

Ca şi celelalte sectoare economice, este afectată serios de criză şi va întârzia destul de mult până îşi va reveni. Mulţi specialişti spun că piaţa imobiliară nu va mai ajunge niciodată unde era în urmă cu cinci ani. În momentul de faţă este destul de greu să spun ce va fi în viitor.

Cum vedeţi viitorul oraşului în aceste momente dificile?

Castellon a fost întotdeauna un oraş care a ştiut să treacă de probleme cu mult efort şi cu multă muncă şi sper că vom reuşi să ieşim dintr-o criză care a durat deja prea mult timp.

Sunteţi de acord cu ceea ce afirmă unii români, că ei au contribuit în cea mai mare parte la dezvoltarea oraşului?

Pot să afirm că românii au contribuit destul de mult la această dezvoltare. Le datorăm mult, ne-au construit case, au ocupat locurile de muncă pe care autohtonii nu le considerau demne, ne-au îngrijit părinţii, bunicii şi copiii.Ne-au învăţat despre cultura şi tradiţiile lor, care seamănă cu cele pe care le aveam şi noi, dar pe care le-am pierdut. Cunosc mulţi români şi am vizitat câteva oraşe din România. Mi se pare o ţară într-adevăr magică, lăsând deoparte poveştile despre Vlad Ţepeş.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite