Ajutoare în bani pentru zeci de mii de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajutoare în bani pentru zeci de mii de români
Ajutoare în bani pentru zeci de mii de români

Guvernul a aprobat o măsură ce permite celor care lucrează ca autonomi, echivalentul persoanelor fizice autorizate din România, să primească ajutor de şomaj.Executivul de la Madrid a alocat recent 460 de milioane de euro pentru a prelungi perioada în care persoanele disponibilizate primesc ajutor de la stat.

Deciziile adoptate de autorităţi, ca măsuri urgente de combatere a efectelor crizei economice în rândul populaţiei, îi privesc direct şi pe mulţi dintre compatrioţii noştri.

Dintre cei peste 68.000 de şomeri români din Spania, numai 44.681 mai beneficiază încă de ajutoare de şomaj din partea statului.

Restul de peste 23.000 de români, cărora perioada în care puteau primi ajutoare sociale li s-a terminat, vor beneficia şi ei de noua măsură. Potrivit legii, aceştia vor avea dreptul la încă şase luni de ajutor social, în valoare de 420 de euro.

Lucrătorii pe cont propriu, cei mai afectaţi

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în luna iunie 2009, în Spania erau înregistraţi 28.401 români care munceau ca persoane fizice autorizate sau autonomi. Compatrioţii care au ales această formă de încadrare au fost cei mai afectaţi dintre străini.

Aproape o treime dintre ei au rămas, în prezent, fără niciun venit. Noua lege care le permite autonomilor să primească ajutor de şomaj a fost deja adoptată, iar acum se aşteaptă parcurgerea unor etape birocratice pentru ca aceasta să intre în vigoare.

Mai întâi plătesc, apoi primesc

Potrivit legii, ajutorul acordat şomerilor autonomi va fi cuprins între 580 şi 1.300 de euro lunar. Durata şomajului se va întinde între două luni, pentru cei cu cel puţin un an de cotizare, şi şase luni, pentru muncitorii cu 36 de luni de plată a contribuţiilor. Doar persoanele cu vârsta de peste 60 de ani vor avea dreptul la cel mult nouă luni de ajutor de şomaj.

Guvernul a estimat că valoarea medie lunară a ajutorului de şomaj pentru autonomi va fi de 702,49 de euro, pentru cei care au cotizat 12 luni. Înainte de a le plăti banii, guvernul spaniol le cere autonomilor să înceapă să cotizeze la asigurările sociale. Pentru a avea dreptul la ajutorul de şomaj, muncitorii vor contribui lunar cu 1% din baza impozabilă la asigurările sociale.

„Avem puţine facilităţi“

Cele două măsuri au stârnit optimism atât în rândul românilor cărora le-a expirat perioada în care puteau beneficia de ajutorul de şomaj, cât şi în rândul celor care lucrează ca persoane fizice autorizate.

„Este de lăudat această iniţiativă. Lucrăm ca toţi ceilalţi şi, dacă dăm faliment, nu avem niciun ajutor. E un lucru bun, pentru că oricum plătim taxe la stat şi avem puţine facilităţi. Dacă începem să cotizăm şi noi la asigurările sociale, ştim că, Doamne fereşte, dacă dăm faliment, nu rămânem pe drumuri”, spune Petri Văduva (31 de ani), originar din Balş, stabilit în Tarragona.

Românul şi-a deschis în Spania propria afacere de montat porţi automate. „Înainte de luna decembrie a anului 2008, ajungeam să rulez câte 10.000 de euro lunar. În prezent, am scăzut la 2.000 de euro“, explică românul.
 
Peste 100.000 de afaceri închise

Guvernul a decis să includă şi autonomii în sistemul naţional al asigurărilor sociale, după ce s-a confruntat cu un număr mare de astfel de muncitori care au intrat în faliment şi nu mai aveau niciun venit. În primele şase luni ale lui 2009, 100.510 lucrători pe cont propriu şi-au închis afacerile. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite