Ajutoare în bani pentru bebeluşii nenăscuţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajutoare în bani pentru bebeluşii nenăscuţi!
Ajutoare în bani pentru bebeluşii nenăscuţi!

Guvernul ar putea extinde, la nivel naţional, aplicarea legii din Comunitatea Valenciană care încurajează femeile să rămână însărcinate pentru a avea mai multe drepturi. Primul pas a fost făcut de Guvernul Comunităţii Valenciene, care a aprobat recent legea care dă drepturi fătului încă înainte de a se naşte.

Embrionii, definiţi drept ovule fecundate, au aceleaşi drepturi ca micuţii deja născuţi, în ceea ce priveşte obţinerea ajutoarelor oferite de stat sau de autorităţile locale, conform Legii Protecţiei Maternităţii. Practic, femeile gravide din Comunitatea Valenciană pot solicita, pentru copiii încă nenăscuţi, diferite subvenţii şi ajutoare sociale. Noua măsură se aplică tuturor femeilor însărcinate din Comunitatea Valenciană, inclusiv imigrantelor.

Conform ultimului recensământ, în regiune s-au născut 54.552 de copii, dintre care 11.825 au mame de origine străină. În comunitate trăiesc 137.196 de români, dintre care 65.000 sunt femei. Compatrioţii consideră binevenită noua lege, fiind mulţumiţi că viitorii părinţi vor primi sprijin din partea statului înainte ca viitorul lor copil să vină pe lume.

Paula Dragnea (30 de ani), stabilită la Castellon, casnică, este însărcinată în luna a patra. „Dacă privesc problema subiectiv, normal că sunt de acord cu această lege. Locuim mai mulţi într-un apartament şi vrem să ne mutăm, eu şi soţul, într-o casă a noastră, să putem aranja totul pentru copil din timp. Avem nevoie de ajutorul de la stat pentru a face această mutare”, spune femeia.

Pe de altă parte, Paula este conştientă că, în cele nouă luni de sarcină, pot apărea multiple probleme, inclusiv pierderea fătului. „În acest caz, ce se întâmplă? Familia se va trezi aruncată în stradă pentru că nu-şi permite să plătească chiria fără ajutorul dat de stat?”, se întreabă viitoarea mamă. Adoptarea legii la nivel naţional se loveşte însă de mai multe probleme. În condiţiile în care bugetul Spaniei este afectat de criză, aprobarea unei asemenea decizii ar mări numărul ajutoarelor sociale oferite de stat.

Cine are prioritate, fătul sau mama?

Adversarii aprobării acestei legi susţin că, în condiţiile actuale, mamele care au născut deja ar trebui să aibă prioritate la acordarea subvenţiilor. Mădălina Manolache (29 de ani), stabilită la Castellon, originară din Craiova, are un băieţel de un an şi două luni. „Nu am nimic cu celelalte mămici, dar cred că cele care deja ne confruntăm cu mai multe greutăţi, având copii mici, ar trebui să avem prioritate la obţinerea ajutoarelor sociale”, afirmă femeia.

George Radu (29 de ani), rezident la Castellon, crede că toate familiile care au nevoie de ajutoare sociale trebuie să le obţină, indiferent dacă bebeluşul lor s-a născut sau nu. „Mi se pare corect, pentru că un cuplu în care se va naşte un copil trebuie să se pregătească pentru venirea celui mic. Dacă o familie în care există deja un copil nu se zbate să obţină ajutoarele sociale cuvenite, e problema ei. În schimb, cuplul care luptă pentru mai bine, dar în care bebeluşul încă nu s-a născut, are toate drepturile să primească subvenţiile de la stat”, spune George. (A contribuit Adelina Gherman, Castellon)

Dreptul la viaţă

Legea dreptului la viaţă încă din starea embrionară prevede măsuri care au ca scop reducerea numărului avorturilor, ajutând financiar femeile însărcinate. Embrionul va fi considerat un membru al familiei. 

image

Cred că cele care avem deja un copil ar trebui să avem prioritate la obţinerea ajutoarelor.

image



Mădălina Manolache, menajeră

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite