Aglomeraţie la consulate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La sediul consulatului de la Castellon, cozile ajung până în stradă
La sediul consulatului de la Castellon, cozile ajung până în stradă

Mulţi români cărora le expiră actele aleg să şi le actualizeze chiar înainte de a călători în ţară. Pentru angajaţii misiunilor diplomatice ale României din Spania, luna decembrie este cea mai aglomerată perioadă a anului.

Cozi de zeci de persoane pot fi observate, aproape zilnic, în faţa consulatelor României de la Madrid, Barcelona, Castellon, Zaragoza, Sevilla, Bilbao sau Ciudad Real. Mii de români intenţionează să călătorească în ţară pentru a petrece Sărbătorile de iarnă acasă, iar unora dintre ei le-au expirat actele.

Foarte mulţi români din Spania amână până în ultimul moment să-şi pună în ordine actele, aceasta fiind principala explicaţie pentru îmbulzeala din faţa consulatelor.

Barcelona: 120 de cereri pe zi

Angajaţii consulatului din Barcelona sunt însă mulţumiţi că, în ultimul an, românii au început să se intereseze pe Internet, din timp, de ce acte au nevoie pentru a-şi depune cererile. Aglomeraţia de anul acesta nu se mai compară cu ceea ce se întâmpla în urmă cu câţiva ani.

„Mulţi români au început să se preocupe şi citesc dinainte pe site-ul nostru sau ascultă informaţiile de pe robotul telefonic. Sunt mai interesaţi şi vin cu documentele pregătite la consulat. Există însă şi destule excepţii", spune Alina Stoicescu, viceconsul.

Madrid: 12 funcţionari pentru 332.000 de români

Cele mai solicitate servicii sunt cele pentru obţinerea de cărţi de identitate sau de titluri de călătorie. La Barcelona, zilnic, în luna decembrie, cei patru sau cinci funcţionari soluţionează între 40 şi 120 de cereri.
Angajaţii consulatului României la Madrid fac faţă cu greu solicitărilor în luna decembrie.

Deşi există secţii consulare şi în alte zone ale Spaniei, mulţi dintre compatrioţi preferă să-şi actualizeze actele la Madrid, îngreunând şi mai mult activitatea instituţiei.

În fiecare zi, clădirea consulatului României la Madrid se umple de români. Mulţi îşi pierd răbdarea aşteptând sau devin recalcitranţi când află că problemele lor nu ţin de competenţa consulatului. Instituţia din capitala Spaniei are, în prezent, 12 angajaţi.

Ei trebuie să răspundă solicitărilor compatrioţilor care trăiesc în Comunitatea Madridului (212.000), Castilla şi Leon (110.000) şi Insulele Canare (10.000), şi deseori sunt obligaţi să lucreze peste program. „Sunt persoane care vin de la distanţe de sute de kilometri şi nu putem să nu răspundem solicitărilor lor", explică consulul României la Madrid, Petre Constantin. A contribuit Georgiana Stroie, Madrid

Adeverinţă-scutire

Pentru cetăţenii români care absentează de la locul de muncă pentru soluţionarea unei probleme la consulat, se poate elibera, gratuit, o adeverinţă. Aceasta poate fi folosită la locul de muncă, pentru a justifica absenţa sau întârzierea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite