Acces liber la muncă în Spania pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Miniştri al Spaniei a decis vineri că nu va prelungi moratoriul care restricţiona dreptul la muncă muncitorilor români şi bulgari. Moratoriul va fi ridicat de la 1 ianuarie

Consiliul de Miniştri al Spaniei a decis vineri că nu va prelungi moratoriul care restricţiona dreptul la muncă muncitorilor români şi bulgari.

Moratoriul va fi ridicat de la 1 ianuarie 2009, întrucât guvernul consideră că românii vor prefera să muncească în ţara lor de origine, unde s-a înregistrat o creştere economică.

 În luna iunie, se va întocmi un studiu, pentru a se evalua efectele acestei decizii.

„Ne bucurăm că moratoriul nu va fi prelungit şi că românii vor lucra legal în Spania şi vor avea drepturi egale cu spaniolii”, ne-a declarat Maria Ligor, ambasadoarea României la Madrid.

Vestea a fost primită cu bucurie şi de comunitatea românească din Spania. „Neprelungirea moratoriului a fost o mare surpriză.

Din datele pe care le aveam, reieşea faptul că Spania nu va permite liberul acces pe piaţa muncii, din cauza crizei economice”, spune Gheorghe Găinar, preşedintele Asociaţiei Culturale din Alcala de Henares.

Reacţii optimiste

„Ne bucurăm că românii vor putea munci legal în Spania, deoarece de anul trecut luptăm pentru obţinerea acestui drept. Chiar săptămâna trecută, Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) a înmânat administraţiei spaniole un manifest, în care se cerea ridicarea moratoriului”, ne-a spus Daniel Ţecu, preşedintele FADERE.

În prezent, peste 300.000 de români muncesc la negru în Spania. „Am sărbătorit cu prietenii ridicarea moratoriului, deoarece voi putea cotiza pentru serviciile sociale şi drepturile mele vor fi recunoscute”, ne-a mărturisit Gabriel Mitroi (28 de ani), muncitor la negru în construcţii.

„Eu şi soţul meu am aşteptat cu nerăbdare ridicarea moratoriului, pentru a face un împrumut de casă. Muncim de trei ani la negru şi băncile nu ne dădeau împrumutul”, spune Roxana Bălan (32 de ani), ospătăriţă la Madrid.

ISTORIC

Potrivit acordurilor de adeziune la UE, românii au avut restricţii pe piaţa muncii din Spania în 2007 şi 2008. Perioada putea fi mărită cu trei ani şi la nevoie cu alţi doi ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite