Cum au trăit românii din Italia perioada Euro 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aventura României la Euro 2008 a luat sfârşit. Italienii răsuflă uşuraţi, dar şi o parte dintre români. Pasiunea italienilor pentru fotbal nu mai este un secret, cu toate deviaţiile de

Aventura României la Euro 2008 a luat sfârşit. Italienii răsuflă uşuraţi, dar şi o parte dintre români. Pasiunea italienilor pentru fotbal nu mai este un secret, cu toate deviaţiile de comportament pe care inevitabil le creează în unii "tifosi".

Dar "spectacolul" începe atunci când cei care trăiesc pentru fotbal sunt şefii celor care susţin echipe rivale, cum a fost cazul a câtorva sute de mii de români din Italia.

Nu au lipsit şicanele, dar din fericire nu s-a ajuns la violenţă. Totul - pe fondul tensiunilor din ultima vreme dintre italieni şi români. Pentru a afla cum au trăit românii din Italia parcursul tricolorilor la Euro 2008, am stat de vorbă cu câţiva dintre ei.

Marius Lupei (31 ani), din Piatra Neamţ, stabilit la Roma de 10 ani, povesteşte "aventura" lui: "În fiecare dimineaţă, colegii italieni de pe şantier mă salutau cu o frază de genul: . Aluzia era la faptul că în Italia suntem mulţi şi la Euro tot pe noi ne-au găsit".

Tot el ne asigură că în şantierul lui atmosfera a fost puţin tensionată, dar în limitele acceptabilului. "Italienii mai mult glumeau, pentru că nici ei nu credeau că se vor mai califica. Azi dimineaţă (ieri, n.r.), când au venit la muncă au spus că s-a întâmplat un miracol".

Mihai Mircea Butcovan (38 ani), scriitor român stabilit la Milano, ne spune că a fost deranjat mai mult de comportamentul presei decât de cel al italienilor: "Prietenii mei au recunoscut că le-a fost foarte frică de echipa României şi de faptul că deja bătuse Olanda în calificări. În schimb, gazetarii sportivi au eliminat cu totul posibilitatea ca România să câştige pe merit.

Toţi au plecat de la premiza că există o înţelegere între Olanda şi România, de genul celor care se mai fac prin Italia. Asta exact în ziua în care Luciano Moggi, fost administrator la Juventus, a avut audienţă în procesul care-l vede inculpat pentru "biscotto" (eufemism pentru întrecere sportivă vândută, n.r.). Pentru ei toată Europa e la fel".

Cezar Găucan (32 de ani), lucrează pe un camion cu un italian şi practic toată ziua stau împreună: "Ne-am uitat cruciş unul la altul în perioada asta şi am făcut câte un schimb de înjurături uneori. În glumă, bineînţeles. Ei nu creadeau că o să ajungă să depindă de noi şi asta i-a derajat foarte mult. Oricum, au avut noroc cu carul, şi acum, şi la Campionatul Mondial".

Vezi galerie foto:

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite