„Numai tancuri nu trimit românii de Paşte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin şoferii de microbuze, ajung la rudele din ţară de la mâncare şi haine până la mobilă şi electronice second-hand, în colete pregătite cu grijă

Din bazarul milanez pornesc săptămânal spre România pachete al căror conţinut este de o extremă diversitate. În fiecare an, de Paşte, autocarele şi maşinile de transport mărfuri se întorc în ţară încărcate până la refuz cu bagaje pentru familii şi prieteni.

Cascina Gobba (“Ferma Gheboasă”) este unul dintre cele mai mari bazaruri ilegale din Milano. Locul este utilizat şi ca punct de plecare şi de sosire a microbuzelor care transportă persoane din Ucraina, Moldova şi România. Imigranţii care fac naveta în ţările de origine vin acolo ca să vândă diverse produse la preţuri mici: băutură, mâncare tradiţională, haine contrafăcute, CD-uri piratate etc.

Horia Popa, responsabil la o firmă de transport marfă, povesteşte: ”Românii trimit acasă pachete tot anul, însă de sărbători coletele sunt uriaşe. Transportăm de la mâncare, îmbrăcăminte, electrocasnice până la mobilă folosită. Sunt acele piese de mobilier pe care italienii le aduc în locuri special amenajate sau le pun lângă containerele de gunoi, dar pe care românii le consideră utilizabile. Astfel de lucruri sunt trimise de obicei la ţară, în sate şi comune”.

O parte din produsele trimise sunt cumpărate din timp, atunci când există oferte speciale la preţuri mici în supermarketurile italiene. Astfel, românul care găseşte la un preţ convenabil un bax de detergent sau un kilogram de cafea de calitate le cumpără preventiv, chiar dacă acestea vor ajunge la destinaţie peste câteva săptămâni.

Coletărie dus-întors


La fiecare sfârşit de săptămână, de vineri până duminică, bazarul este plin de români care plătesc doi euro pentru fiecare kilogram trimis în colet spre ţară. ”Acasă, au rămas doar mama şi tata; soţul şi copiii sunt aici. Trimit câte ceva care nu se găseşte acolo sau e foarte scump, iar ei nu-şi permit. Am pus în pachet fructe de mare, dulciuri mai deosebite, ulei de măsline şi cafea. Pachetul ajunge până la poarta casei, asta e foarte convenabil”, ne spune Aurica Popovici, din Botoşani, care tocmai plătise 64 de euro pentru un pachet de 32 de kilograme.

La fiecare bagaj expediat spre România, unele firme transportă gratuit înapoi un alt colet din ţară. Astfel, din Italia pleacă pachete ticsite cu fructe de mare, cozonaci italieni, cafea şi sunt aduse înapoi alte pachete, cu frunze de viţă-de-vie, carne de mici, seminţe de floarea-soarelui şi ţigări. Acest “troc” este benefic, întrucât multe din produsele alimentare căutate de români nu se găsesc în magazinele româneşti din Italia.

”Numai tancuri nu trimit românii acasă, în rest – orice. Unii trimit şi scaune de autoturisme, probabil din cimitirele de maşini”, conchide Rică, şofer de microbuz.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite