Pentru a sărbători Crăciunul în ţară, imigranţii scot din buzunar peste 1.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În pragul sărbătorilor, mulţi români plecaţi pe alte meleaguri îşi propun să-şi petreacă vacanţa de iarnă în patria-mamă, cu familia. Pentru această călătorie, românii pun la

În pragul sărbătorilor, mulţi români plecaţi pe alte meleaguri îşi propun să-şi petreacă vacanţa de iarnă în patria-mamă, cu familia. Pentru această călătorie, românii pun la bătaie o parte din banii economisiţi de-a lungul anului.

Sărbătorile de iarnă sunt un magnet pentru românii din străinătate. După încă un an de muncă în Spania, românii nu se vor întoarce acasă cu mâinile goale. Astfel, suma medie pusă la bătaie de către un român pentru cumpărături este de minimum 200-300 de euro.

Bilet de avion, rezervat în septembrie

"În general, în fiecare an, aducem din Spania bomboane pentru brad, portocale, cadouri pentru copii: o maşinuţă cu telecomandă sau o păpuşă, totul costând până la 350 de euro, la care se adaugă cheltuielile de drum şi apoi cele din ţară", spune Laura, care a hotărât să plece în România cu trei săptămâni înainte de Crăciun.

Cei mai bine organizaţi şi-au rezervat din timp un bilet de avion low-cost, care, cumpărat la începutul lunii septembrie, costa între 100 şi 120 de euro dus-întors. O altă opţiune de a călători spre România poate fi autocarul. Preţurile biletelor variază în funcţie de destinaţie. Astfel, un bilet dus-întors Spania - România costă între 180 de euro (Barcelona-Arad) şi 220 de euro (Madrid-Constanţa).

În cazul în care se pleacă în vacanţă cu maşina personală, se vor parcurge aproximativ 3.000 de kilometri (cel mai scurt traseu fiind de 2.987 de kilometri între Castellon de la Plana şi Bucureşti) dintre care în jur de 2.200 de kilometri se vor realiza pe autostrăzi. Preţul dus-întors pentru o astfel de "excursie" este de aproximativ 800 de euro. În această sumă sunt incluse şi taxele pentru autostrăzi, aproximativ 272 de euro.

Cafea, jucării, haine şi încălţăminte

Românii aflaţi în Italia cheltuiesc în general cel de-al 13-lea salariu în întregime, pentru a ajunge să le deschidă uşa casei colindătorilor. Primele pe listă sunt cadourile pentru cei dragi. Sunt preferate băuturile, cafeaua, iar pentru copii, jucăriile.

Adolescenţii preferă hainele şi încălţămintea de marcă. Odată cu apariţia companiilor aeriene low-cost, preţurile zborurilor s-au redus considerabil. Un bilet dus-întors la o companie low-cost, rezervat cu o lună-două în avans, poate costa 120 de euro, cu taxe incluse.

Autocarul prezintă avantajul unui cost stabil pe toată durata anului. Dezavantajul major este durata voiajului. Dus-întors, sunt patru zile pierdute din vacanţă. Preţul biletului rareori depăşeşte 200 de euro. Maşina personală rămâne un alt mijloc de transport folosit pentru întoarcerea acasă, autoturismul rentează de la trei persoane în sus. Benzina pe ruta Roma - Bacău şi retur costă în jur de 500 de euro, la care se mai adaugă în jur de 80 de euro taxă pentru autostradă. Se mai adaugă o noapte de dormit la motel în Ungaria şi două mese, în jur de 100 euro de persoană.

Suma care va fi cheltuită acasă depinde mult şi de cum îşi gestionează fiecare resursele: unii cheltuiesc nesăbuit, investind în imaginea de "venit din Italia", alţii reuşesc să petreacă revelionul cu mult mai puţin. Limita minimă ar fi undeva pe la 800 - 1.000 de euro pentru un cuplu.

Pe ce se duc banii, pas cu pas

Petrecerea sărbătorilor de iarnă în România nu înseamnă doar plata drumului, ci şi golirea buzunarelor pentru achiziţionarea cadourilor pentru familie şi prietenii de acasă.

Efortul financiar pentru un român care vine din Spania sau Italia este:

- cadouri între 200 - 300 de euro

- dacă mijlocul de transport ales este autocarul - 200 de euro

- cheltuieli în ţară între 400 - 500 de euro

Astfel, totalul costurilor se ridică la aproximativ 1.000 de euro de persoană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite