Vor ajunge românii în puşcăriile italiene pentru "imigraţie ilegală" ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Berlusconi şi-a manifestat din primele zile de guvernare intenţia de a schimba regulile imigraţiei. Din toate propunerile făcute până acum, pe români îi priveşte în mod direct

Guvernul Berlusconi şi-a manifestat din primele zile de guvernare intenţia de a schimba regulile imigraţiei. Din toate propunerile făcute până acum, pe români îi priveşte în mod direct doar infracţiunea de imigraţie ilegală, asta în condiţiile în care va fi stabilită modalitatea prin care se va şti dacă un român a depăşit trei luni de când se află în Italia sau nu.

Dar oare câte şanse are această normă să fie aprobată şi mai ales, va fi revoluţionat sistemul imigraţiei în Italia, aşa cum doreşte Guvernul?

Deocamdată, nodul gordian rămâne instituirea infracţiunii de imigraţie ilegală, cu toate că guvernul bombardează opinia publică cu idei din ce în ce mai mai "originale". De la concedirea într-o zi a funcţionarilor publici propusă de ministrul Adminstraţiei Publice, până la trimiterea aramatei pe străzi, propusă de ministrul Apărării, sunt doar câteva dintre iniţiativele parcă menite să distragă atentia opinei publice.

Deputaţii au fost "săriţi"

Introducerea în Codul Penal a infracţiunii de imigraţie ilegală ar trebui să devină efectivă după ce Parlamentul va aproba pachetul de legi trimis deja de guvern spre dezbatere. În acest moment, propunerile guvernului se află la Camera Deputaţilor, unde va fi discutată doar în comisii, fiind evitate dezbaterile publice. Legea permite camerei inferioare a Parlamentului acest "truc", pentru a economisi timp.

În jargonul politic italian, acest procedeu este numit "votul orbului". Acest pasaj scurtat va scuti majoritatea de dezbaterile publice despre un subiect foarte delicat şi va permite trimiterea proiectului de lege spre Senat, până la mijlocul luinii iulie.

Nici la putere nu se vorbeşte pe limba imigranţilor

Mulţi politicieni, atât din partea puterii, cât şi a opoziţiei,, şi-au manifestat deja dezaprobarea faţă de această nouă infracţiune, în marea lor majoritate, invocând principiile solidarităţii sociale sau ale creştinismului. Carlo Amedeo Giovanardi (o nouă achiziţie a partidului lui Berlusoni din tabăra UDC) a creat chiar un curent în interiorul noului său partid, împortiva introducerii acestei norme.

Dar poate o asemenea normă să rezolve problema? În Italia, "sistemul" imigraţiei este controlat 100% politic şi nu poate ţine cont în mod real de nevoia de forţă de muncă a economiei. În fiecare an, guvernul aprobă o cotă de intrări (după un algoritm încă "secret"), cu mult sub necesarul de forţă de muncă solicitat de patronat.

Diferenţa este acoperită în mod natural de cei care rămân în afara cotelor, adică de clandestini. Aşa se face că în Italia, atunci când sunt aprobate cotele, petenţii se află deja în Italia cu cererea în mână, deşi conform legii ar trebui să se afle în ţara de origine.

800.000 de clandestini, unde vor ajunge?

Institul pentru Studii Multietnice estimează că în Italia s-ar afla în jur de 800.000 de imigranţi fără forme legale de şedere. Dar probabilitatea ca numărul lor să se diminueze din cauza unei norme care i-ar trimite în puşcărie, este minimă.

Cea mai mare parte provin din Africa Subsahariană sau din zone extrem de sărace. Va ezita un om disperat, care-şi riscă viaţa trecând Mediterana într-o barcă din lemn, să vină în Italia de teama închisorii? Răspunsul la această întrebare trebuie cumulat şi cu datele Administraţiei Penitenciarelor din Italia, care raportează deja o supraaglomerare a închisorilor.

Totul pe mâna Senatului

În acest context, Senatul va avea o misiune care probabil va pune capăt "lunii de miere" pe care electoratul o mai are cu partidul lui Berlusconi. Cota de popularitate a guvernului este încă la nivelul din timpul alegerilor. Instituirea infracţiunii de imigraţie ilegală este la cumpăna dintre realizabil şi limita răbdării electoratului.

Nu de puţine ori, familiile de italieni nu au putut recurge la serviciile unei menajere sau îngrijitoare din cauza legilor prohibitive. Nici patronatul italian nu este încântat de faptul că în fiecare an trebuie să se roage de guvern pentru a mai obtine ceva mână de lucru.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite