„Pe noi, românii din Italia, cine ne apără?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ROMA. Compatrioţii noştri au devenit ţintele unor atacuri violente. O bombă artizanală a fost plasată miercuri noaptea, în jurul orei 23.00, la o măcelărie românească din Villalba, localitate situată la 20 de kilometri est de Roma.

Acesta este cel de-al doilea atentat împotriva magazinelor româneşti din zonă, după ce un bar-patiserie, aflat două străzi distanţă, fusese atacat marţi noapte cu o sticlă incendiară.

Climatul de intoleranţă faţă de români a fost declanşat de violul comis de patru români la Guidonia, săptămâna trecută, căruia i-au căzut victimă o italiancă de 21 de ani.

În timpul violului, prietenul în vârstă de 24 de ani al femeii a fost închis în portbagajul maşinii şi a fost constrâns să asculte de acolo ţipetele disperate ale femeii.

Bomba, de producţie artizanală, a fost introdusă prin fereastra de aerisire a măcelăriei, pe care atentatorul a spart-o. Pagubele estimate de către patron se ridică la 7.000 - 8.000 de euro.

Proprietarul magazinului, Adrian Nechifor, 34 ani, din Bucureşti, ne-a declarat: „Sincer, nu mă aşteptam la asta. Acum nu ştiu dacă să-mi fie frică sau nu, dar, oricum, nu închid magazinul“.

Locuitorii sunt revoltaţi

Şi vecinii italieni din blocul unde se află măcelăria sunt îngrijoraţi. „S-a ajuns prea departe, nu e normal ce se întâmplă! Ne-au pus viaţa în pericol. Am crezut că o să pice podeaua cu noi“, ne-a spus Antonio Libero, 54 de ani, cel care locuieşte chiar deasupra magazinului.

image

Tensiunea care domneşte în regiune este tot mai tare resimţită de compatrioţii din zonă. Aceştia evită să stea în preajma barurilor sau să vorbească româneşte pe stradă.

„Nu pot să cred că am început să fim vânaţi într-un orăşel aşa de mic, în care ne cunoaştem cu toţii. Ne e frică să nu ne trezim cu un cuţit în spate, aşa, nevinovaţi.

Dacă autorităţile italiene tot vorbesc despre siguranţa publică, pe a noastră, a românilor, de ce nu o iau în calcul?“, se plângea Viorel Bircă, 46 de ani, din Piatra Neamţ,  stabilit de cinci ani la Guidonia.

Un nou viol cu autori români

Trei conaţionali au fost arestaţi, ieri, în apropiere de Piacenza, acuzaţi că au violat o prostituată bulgăroaică, informează ANSA.

Românii au luat-o cu forţa pe femeie dintr-un hotel din Pavia şi, sub ameninţarea unui pistol, au constrâns-o să urce în portbagajul maşiinii lor. Aceeaşi sursă precizează că românii au plecat spre Piacenza, iar pe parcursul drumului au violat-o în mod repetat.

MAE îşi exprimă îngrijorarea

Legat de aceste evenimente, Ministerul Afacerilor Externe şi-a exprimat, ieri, prin vocea ministrului Cristian Diaconescu „preocuparea profundă în legătură cu tentativele de incendiere a unor magazine aflate în proprietatea unor cetăţeni români.“

Extremiştii de dreapta au ieşit în stradă

Formaţiunea de extremă-dreaptă Forza Nuova a organizat, ieri, la Guidonia o manifestaţie împotriva prezenţei străinilor în zonă. Afişele, prin intermediul cărora li se cerea locuitorilor să  iasă în stradă, au fost postate peste tot prin oraş.

Pereţii caselor şi blocurilor din zonă au fost umplute cu inscripţii xenofobe la adresa românilor. „Urăsc România“, „Români, veţi muri“ sau „Români, tremuraţi“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite