Fără români în oraşul lui Romeo şi al Julietei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Veronei a declarat recent că doreşte "să deromânizeze oraşul" Flavio Tosi, primarul Veronei, politician al formaţiunii de dreapta Liga Nordului), le-a pus gănd rău imigranţilor

Primarul Veronei a declarat recent că doreşte "să deromânizeze oraşul" Flavio Tosi, primarul Veronei, politician al formaţiunii de dreapta Liga Nordului), le-a pus gănd rău imigranţilor români. El îşi doreşte transformarea oraşului pe care "îl păstoreşte" în prima localitate fără români din Italia.

"Dacă se va duce vorba că la noi controalele sunt o treabă serioasă, nu va mai exista dorinţa de a veni încoace!", a declarat el recent. Statistic, dacă anul trecut au cerut rezidenţă la Verona numai 370 de români, în 2007, peste 2.370 de conaţionali au obţinut-o, mărind comunitatea românească (cel puţin pe cea oficială) la peste 6.000 de persoane.

"Există un număr crescut de neocomunitari care vin la Verona, în special români ,şi mulţi dintre ei tulbură liniştea publică; fiindcă administraţia centrală nu controlează cetăţenii, trebuie să luăm măsuri noi, primarii", a menţionat Tosi. Săptămâna trecută, primarul Veronei şi-a dovedit din nou reaua voinţă, odată cu aprobarea în Consiliul local a unui "act administrativ", care a intrat în vigoare ieri.

În urma acestei decizii, solicitantul rezidenţei va fi verificat "la sânge", putând primi uşor calificativul "periculos pentru societate", apoi putând fi refuzat şi expulzat.

Tosi, condamnat cu suspendare

"E vorba de un filtru. Când un străin va face o cerere pentru rezidenţă, vom verifica o serie de date de la Garda Financiară, Fisc şi Poliţia municipală, pentru a nu fi puşi în situţia de a aproba rezidenţa unor scandalagii sau evazionişti. În mod sigur, rezidenţa la Verona nu va mai fi dată oricui" - a explicat primarul, adăugând că doreşte "deromânizarea oraşului".

Cotidianul "Corriere de la Sera" menţionează alte cîteva iniţiative mai vechi ale lui Flavio Tosi, gen "interzicerea de a mai mânca sandwich-uri în locuri publice" sau "intrări separate pentru imigranţI în autobuze ". La timpul respectiv, propunerea a fost calificată de cotidianul american"Wall Street Journal" drept segregare în stil Alabama.

După un proces care a durat ani de zile, Tosi a fost condamnat, împreună cu alţi cinci primari ai Ligii Nordului la 6 luni de închisoare cu suspendare şi o amendă de 54.000 de euro, pentru "incitare la ură rasială".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite