VIDEO Cum ne-au jignit italienii şi francezii de-a lungul timpului. Cronica ofenselor aduse României şi românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marionetele francezilor au susţinut că sportul naţional al României este cerşitul
Marionetele francezilor au susţinut că sportul naţional al României este cerşitul

Deschiderea graniţelor Europei a oferit românilor posibilitatea de a-şi găsi de lucru pe alte meleaguri şi de a avea un trai mai bun, pentru mulţi dintre ei imposibil de obţinut în ţara natală.

Periplul conaţionalilor a fost marcat atât de întâmplări pozitive, cât şi de unele care nu ne-au făcut faimă în sensul pozitiv al cuvântului. Bineînţeles, reacţiile unora dintre reprezentanţii ţărilor-gazdă nu au întârziat să apară. De cele mai multe ori însă nu au fost sancţionaţi strict cei care au produs neajunsuri, ci românii per ansamblu.

Campionii jignirilor la adresa românilor au fost italienii şi francezii, iar ofensele lor devenit stereotipice: românii sunt asociaţi cu cerşetoria, infracţionalitatea şi murdăria.

Ultimul "hit" al italienilor se referă la Zlatan Ţiganul, infractor din România, despre care puteţi citi mai multe şi îl puteţi vedea AICI!

"Salutul românesc"

Nici francezii nu s-au lăsat mai prejos în ceea ce priveşte jignirile la adresa românilor. Umoristul Jonathan Lambert a făcut în aprilie 2010 o glumă nu foarte reuşită la adresa noatră, când a inventat pentru o emisiune televizată, "salutul românesc". Acesta presupunea întinsul mâinii, însoţit de o expresie umilă şi de rugămintea "S'il vous plait, Monsieur/ Madamme". URMĂREŞTE AICI ÎNREGISTRAREA EMISIUNII:


Ce fac 85% dintre români? Cerşesc, învaţă să se spele, se alfabetizează

Întrebarea a fost pusă într-o ediţie a emisiunii umoristice "On va s'gener" de la postul francez Europe 1, iar răspunsurile xenofobe aşteptate din partea celor invitaţi nu au întârziat. Ulterior, moderatorul a oferit răspunsul corect: "învaţă limba franceză". Nu înainte ca unul dintre participanţi să spună "les roumains on a un peu ras le cul" - intr-o traducere politicoasa: "de romani ne-am saturat".

Românii murdari şi păduchioşi. Sportul naţional? Cerşitul

Emisiunea "Les Guignols de l'Info", difuzată pe postul francez Canal +, în septembrie 2011 a avut drept protagoniste două marionete i-au numit pe români murdari, păduchioşi şi cerşetori.

"Nu sunt sigur că meciul va începe. Atunci când arbitrul va arunca moneda în aer pentru a stabili împărţirea terenului, nu e sigur că o să cadă pe pământ, cu toţi românii ăia acolo. Se ştie că sportul naţional în România nu este fotbalul, ci cerşitul", a spus una dintre marionete.

"Trebuie să ne temem de contactul direct cu românii pentru că au păduchi. Ştii cum se zice la coş de gunoi în română? ... Bucureşti", s-a amuzat cealaltă marionetă.

URMAREŞTE AICI EMISIUNEA!

Şoferul român în stare de ebrietate

De cele mai multe ori, ţinta jurnaliştilor, dar şi a italienilor obişnuiţi au fost ţiganii şi infracţiunile lor. Totuşi, în iunie 2011, un editorialist din Peninsulă se revolta vizavi de accidentele grave produse de români în ţara sa. "Acestea nu sunt cazuri izolate, nici evenimente nefericite întâmplătoare. Românul în stare de ebrietate a inceput sa semene diabolic de mult cu o categorie infractionala, fiind tipul infractorului recidivist. Dar cine sunt acesti români cu permis pentru a ucide? De multe ori au caracteristici comune: oameni dezordonaţi, adesea fără domiciliu, de multe ori imigranti clandestini, aproape de fiecare data fara locuri de munca sau lucrand la negru, provenind din zone rurale unde bautul este o conventie socială" , încheie editorialistul.

Precedente foarte grave

Dacă ironiile italienilor şi ale francezilor au făcut parte din emisiuni umoristice al căror scop a fost pur şi simplu amuzamentul, fie el şi cel de proastă calitate, în trecut lucrurile au fost şi mai grave.

În 2007, mai multe tabere de ţigani de origine română au fost atacate şi mai mulţi copii romi au fost ucişi. În august 2007, extremiştii italieni le dădeau ultimatul românilor din Peninsulă: să plece până la mijlocul lunii septembrie sau va urma epurarea lor etnică. O scrisoare de ameninţare semnată de Grupul Armat pentru Epurare Etnică (GAPE), o grupare necunoscută la acea dată şi care nu a şi-a mai făcut apariţia nici ulterior, a fost trimisă la redacţiile mai multor ziare italiene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite