Un român salvează minorii delicvenţi din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primăriile italiene, Departamentele de Asistenţă Socială angajează persoane pentru recuperarea minorilor delincvenţi. Unul dintre angajaţi este şi Claudiu Dorin Chiorean (32

În primăriile italiene, Departamentele de Asistenţă Socială angajează persoane pentru recuperarea minorilor delincvenţi. Unul dintre angajaţi este şi Claudiu Dorin Chiorean (32 ani).

El a făcut o "şcoală de educatori" unde modulul psiho-pedagogic din facultate a fost completat cu limba şi cultura italiană (literatură, istorie, geografie). La sfârşitul şcolarizării a luat diploma de educator, pe probleme de integrare socială.

Claudiu Chihorean este acum angajat al institutului "Amicizia" din Padova şi are în grijă 6 băieţi cu probleme de integrare."Eu sunt ca un membru al familiei lor", a declarat doctorandul în teologie care petrece alături de copii 36 de ore pe săptămână.

Îi ajut pe băieţi la teme

"Pe băieţi îi ajut la teme după întoarcerea de la şcoală, le fac documente italieneşti şi le caut un loc de muncă când devin majori", rezumă Chihorean datoria sa. "Pentru a le putea face documente italiene avem nevoie de certificat de naştere pe care îl cerem din ţara de origine, de la părinţi. În cazul în care nu deţinem nici buletin cu care să-i facem paşaport la consulatul ţării de provenienţă, şi nici un certificat, suntem nevoiţi să-l trimitem în ţara de origine, pe banii departamentului de asistenţă socială din primărie."

Copiii asistaţi provin din tări precum Albania, Kosovo sau România.

"Minorii care vin aici nu ştiu să vorbească italiană, aşa că-i învăţam mai întâi limba. Apoi îi învăţ să facă duş, să folosească pieptănul pentru că unii vin din regiuni sălbatice şi nu cunosc normele de igienă. Le arăt oraşul şi îi învăţ cum să se orienteze în spaţiu. Altora le explic cum să folosească liftul, pentru că nu l-au văzut niciodată."

Părinţii pot crea probleme

Uneori familia din ţara de origine e alături de noi şi ne ajută să înţelegem nevoile copilului. Alteori, însă, părinţii îl descurajează pe minor, deoarece cer bani de la "fiul din Italia", jignindu-l când el nu are ce să le trimită. Ei nu înţeleg că el e minor şi încă nu munceşte. Alături de mine mai sunt şi doi absolvenţi de psihologie şi pedagogie, colaboratori ai institutului "Amicizia"" şi tutorele copilului (persoana care semnează, de exemplu, pentru deschiderea unui cont bancar).

Finalitatea acţiunilor de integrare socială

"Misiunea" se încheie la majoratul copilului prin găsirea unui loc de muncă. Încă de la şcoală copiii sunt îndrumaţi spre şcoli de instalator, mecanic, electrician. Sunt şi cazuri în care ei reuşesc să-şi îmbunătăţească situaţia" am avut un tânăr care a început în construcţii, dar a continuat ca mecanic auto sau un român care s-a înscris la facultate."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite