Un copil român este mărul discordiei între ideologiile politice italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povestea micuţului Graţian Gruia (3 ani) se dezbate încă în Italia. Repatriat acum trei săptămâni, băieţelul încinge spiritele în clasa politică italiană. Partidul Radicalilor a

Povestea micuţului Graţian Gruia (3 ani) se dezbate încă în Italia. Repatriat acum trei săptămâni, băieţelul încinge spiritele în clasa politică italiană.

Partidul Radicalilor a organizat vineri o conferinţă de presă prin care şi-a exprimat indignarea pentru felul cum a fost trimis în România copilul. La dezbateri a participat şi Ramona Bădescu, în calitate de consilier pe problemele comunităţii româneşti din staff-ul primarului Romei, Gianni Alemanno.

La semnalarea unor trecători care îl vedeau des pe Graţian cerşind în stradă, poliţia italiană l-a luat de la părinţi şi la dat în îngrijirea serviciilor sociale. Aici a învăţat limba italiană şi să socializeze cu ceilalţi.

După lungi dezbateri, Tribunalul de Minori din Roma a hotărât ca băiatul să se întoarcă în România. Asociaţia de Voluntari „Telefono Azzurro” (Telefonul Albastru) care s-a ocupat de Graţian acuză modul în care acesta a fost repatriat.

În 27 octombrie 2008, Graţian s-a întors în România, în ciuda protestelor asistenţilor sociali. Ei consideră că „ruperea din contextul social în care s-a integrat cu greu, ar putea să blocheze procesul de socializare şi capacităţile psihoafective ale copilului”.

Ramona Bădescu a subliniat că a autorităţile române, începând cu Ambasada Română de la Roma, au avut grijă de repatrierea lui Graţian, care, în prezent, se află în familia unui asistent maternal.

Una dintre criticile aduse întoarcerii acasă a copilului a fost că, nevorbind limba română, pentru un copil de trei ani a fost traumatizant să comunice într-un mediu nou. Actriţa româncă a amitit că, încă din Italia, i s-ar fi putut da şansa să înveţe româneşte.

„Eu cred că discuţiile s-au iscat pe motive politice. Graţian era un alt mijloc prin care cele două ideologii pot să îşi mai reproşeze câte ceva. Dar să nu uităm că, în joc, este viaţa unui copil”, ne-a spus Ramona Bădescu.

Pe fondul poveştii lui Graţian, „Telefono Azzurro” cere revizuirea acordurilor bilaterale între România şi Italia în ceea ce priveşte reîmpatrierea minorilor neînsoţiţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite