Italia: Muzică lăutărească românească în cea mai selectă zonă din Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri seară, timp de două ore, în Villa Borghese din Roma, s-a cântat muzică lăutărească în cadrul Zilelor cunoașterii culturii rrom și a sinților din Italia, care se desfășoară în perioada 18 - 19 iunie.

Evenimentul face parte dintr-o campanie promovată de Consiliul Europei, realizată sub patronajul Ministerului italian al Egalității de șanse, coordonată și finanțată de Oficiul Național Anti Discriminare din Italia (UNAR).

Campania intitulată "Dosta" ("Basta!""Gata!") se derulează în perioada 13 mai - 12 noiembrie 2010 în toată Peninsula și constă în dezbateri, festivaluri, concerte, expoziții de artă și cultură a minorităților etnice pentru a combate prejudecățile create până acum față de această populație.

"Gata!" la Roma contra discriminării rromilor

În capitala italiană evenimentul a început vineri seara cu o expoziție de obiecte și haine țigănești, cu o prezentare de fotografii intitulată "Drumul lung al rromilor" și cu un concert de muzică țigănească, toate la Teatrul Globe din Villa Borghese, una dintre zonele rezidențiale din Roma. Sâmbătă seara manifestarea continuă cu o dezbatere asupra discriminării față de țigani și sinti aflați pe teritoriul italian și cu un alt concert de muzică.

Olga Bălan are "o inimă de țigancă"

În cele două seri spectacolul de muzică este prezentat de mai multe tarafuri ale nomazilor din Italia. Cea mai mare parte a spectacolului este susținut însă de Olga Bălan și un grup de instrumentiști români "Rom Draculas" coordonați de Alberto Mihai. "Concertul meu cuprinde piese românești tradiționale, dar și piese în limba romanes" spune într-una din pauzele concertului, care a ținut mai mult de două ore, Olga Bălan. Din repertoriul ei nu au lipsit cântecele: "Cine iubește și lasă", "Șatra", Joc din Oaș", "Geaba mă mai duc acasă" sau "Vin țiganii" din albumul ei "O inimă de țigancă."

"Trebuie să sensibilizăm poporul italian în așa fel încât să cunoască muzica, tradiția și cultura rromilor" adaugă cântăreața.

Citește pe adevarul.it despre campania de promovare a tradițiilor și culturii rrom în Italia

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite