Numai cei cu rezidenţă votează în colegiile din diasporă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai cetăţenii români din diasporă care au rezidenţă vor putea să voteze în alte state la alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Purtătorul de cuvânt al Ministerul Afacerilor Externe,

Numai cetăţenii români din diasporă care au rezidenţă vor putea să voteze în alte state la alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Purtătorul de cuvânt al Ministerul Afacerilor Externe, Cosmin Boiangiu, a reamintit, ieri, acest lucru, subliniind că românii vor trebui să facă dovada că au domiciliul sau reşedinţa în acel stat prin acte eliberate de autorităţile locale.

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot vota pe baza paşaportului simplu valabil, cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate. Cei cu reşedinţa în străinătate pot merge la urne cu paşaportul simplu valabil. În cazul statelor membre UE, se va putea vota cu cartea de identitate valabilă, însoţită de orice alt document emis de autorităţile străine care dovedeşte reşedinţa în străinătate.

Trebuie ştiut că nu se va putea vota pe baza actelor temporare de identitate, adică pe baza titlului de călătorie. Cetăţenii români care, în ziua alegerilor, se vor afla în altă ţară în scop turistic sau de afaceri nu vor putea vota.

Pentru a vota, cetăţenii români trebuie să deţină acte de identitate valabile. Cei care au actele expirate sau pierdute şi vor să meargă la urne trebuie să obţină documente permanente de identitate. MAE recomandă celor care doresc acte noi să facă din timp demersuri pentru abţinerea acestora.

În ceea ce priveşte numărul secţiilor de votare care vor fi amenajate de către Minister în străinătate, lista acestora va fi anunţată în perioada următoare, ca şi numărul de buletine de vot care vor fi expediate în afara ţării.

În perioada următoare, MAE va iniţia o campanie de informare a cetăţenilor români din afara graniţelor ţării privind noua procedură de votare, aferentă votului uninominal. Instituţia are pe site-ul său oficial, începând de ieri, o secţiune adresată alegerilor parlamentare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite