Să renunţăm la cuvântul "clandestini"!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de jurnalişti italieni au lansat o campanie împotriva rasismului, intitulată "Să renunţăm la cuvântul CLANDESTINI". Mai mulţi jurnalişti şi reporteri italieni, specializaţi în

Un grup de jurnalişti italieni au lansat o campanie împotriva rasismului, intitulată "Să renunţăm la cuvântul CLANDESTINI".

Mai mulţi jurnalişti şi reporteri italieni, specializaţi în teme sociale susţin că mijloacele de informare riscă să capete un rol activ în instigarea publicului la rasism şi xenofobie. În opinia lor, elementele care contribuie la distorsionarea informaţiei sunt: utilizarea constantă a termenilor cu caracter stigmatizator şi discriminator, interesul exagerat pentru ştirile ale căror protagonişti sunt ţiganii sau imigranţii în general, dramatizarea şi "etnicizarea" delictelor consemnate.

Un prim pas în combaterea acestui fenomen creat în presă este renunţarea la termenii "clandestin", "extra-comunitar", "ţigan" sau "nomad". Jurnaliştii care au iniţiat campania împotriva rasismului susţin că un limbaj corect şi o reflectare conformă cu realitatea a evenimentelor constituie premisa unei informări juste.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite