Se reapucă de şcoală pentru slujbe mai bune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii nu mai vor să facă muncile de jos. Mulţi dintre ei decid să facă liceul sau să îl continue dacă l-au întrerupt înainte de a pleca din ţară La cursurile serale de la liceele

Românii nu mai vor să facă muncile de jos. Mulţi dintre ei decid să facă liceul sau să îl continue dacă l-au întrerupt înainte de a pleca din ţară

La cursurile serale de la liceele din Torino se înscriu români cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani.

Femeile aleg calificări în domeniul turistic, secretariat sau servicii sociale. Cea mai căutată calificare este cea de infirmieră (operatore socio-asistenziale), cu care se poate lucra mai apoi ca asistentă în spital, la casele de bătrâni sau în grădiniţe. În rândul bărbaţilor este preferată calificarea de maistru, o specializare profesională cu rol de responsabil de şantier sau de electrician.

În această perioadă s-au deschis înscrierile pentru anul şcolar 2008-2009, înscrieri ce se pot face până în octombrie, după ce majoritatea românilor se întorc din concedii. Important este ca cei care merg în ţară în vacanţă să îşi aducă toate diplomele şi atestatele obţinute în România.

"Orice altă experienţă este bine-venită, chiar şi cea la locul muncii, pentru că se obţin credite. Cu dovada cursurilor făcute în România, se pot face cinci ani de seral în trei", spune Maurizzio Nada, 52 de ani, coordonator al proiectelor pentru străini din cadrul Institutului "Giulio".

Cursurile se ţin de la ora 18 până la 23. După primii trei ani se obţine titulatura de tehnic, iar după cinci ani se obţine diploma de bacalaureat, cu care se poate merge la universitate, şi titulatura de operator.

Nu renunţă la slujbe

Alexandra Bonamico are 20 de ani şi trece în ultimul an de liceu la seral. Încă de la 17 ani a lucrat ziua part-time ca bonă, iar seara mergea la cursuri. Cu toate că frecvenţa nu este obligatorie, Alexandra nu lipseşte de la ore.

"Nu mi-a fost deloc uşor, pentru că ajungeam acasă la ora unu de la şcoală, iar la cinci mă trezeam să merg la muncă în afara oraşului. În perioada examenelor am cerut câteva zile libere ca să pot învăţa şi am fost concediată", povesteşte Alexandra.

După liceu, ea intenţionează să aleagă cariera militară pentru a deveni carabinier. Florentina Dumitrachi, 27 de ani, a terminat liceul teoretic în România, la matematică-fizică. A ales să o ia de la capăt cu liceul în Italia pentru că nu a reuşit să obţină echivalarea studiilor.

Îi ajută să înveţe şi limba

"Am decis să merg din nou la liceu pentru a avea o calificare în gestiunea întreprinderii. Am fost nevoită să dau un test chiar şi pentru clasa a opta ca să pot face seralul. Acum voi face trei ani în loc de cinci, pentru că mi-au fost acordate credite la materiile pe care le-am studiat în ţară. Chiar dacă eu fac un fel de recapitulare la ore, mă ajută foarte mult să învăţ limba italiană", spune Florentina.

Şi Elena Chiriţoiu, 21 de ani, a luat-o de la capăt: "Deşi am făcut doi ani de liceu în România, nu am vrut să mi se acorde credite. M-am hotărât să nu pierd nimic din materii".

Chiar dacă eu fac un fel de recapitulare la ore, mă ajută foarte mult să învăţ limba italiană
Florentina Dumitrachi,
elevă seral, Torino

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite