6% din puşcăriaşii din Italia sunt români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conaţionalii noştri din "Cizmă" nu au săvârşit mai multe infracţiuni anul acesta; însă după intrarea ţării noastre în UE nu au mai fost expulzaţi O contribuţie covârşitoare la

Conaţionalii noştri din "Cizmă" nu au săvârşit mai multe infracţiuni anul acesta; însă după intrarea ţării noastre în UE nu au mai fost expulzaţi

O contribuţie covârşitoare la înrăutăţirea imaginii românilor din patria lui Dante au avut-o infractorii. În marea majoritate a cazurilor, compatrioţii noştri din închisorile italiene sunt "găinari".

Conform datelor oficiale, calculate până la sfârşitul lunii octombrie 2007, dintre cei 47.807 deţinunţi din închisorile italiene, circa 6% (mai exact, 2.725) sunt de cetăţenie română. Infractorii români se axează pe furturi şi jafuri, un total de 41,8% din condamnări vizând aceste infracţiuni.

De la începutul acestui an, numărul românilor din puşcării a crescut cu circa 65% (de la 1.650 la 2.725), însă prezentarea acestor cifre fără explicarea schimbărilor sociale intervenite ar fi un adevăr spus pe jumătate. Astfel, trebuie luată în considerare imposibilitatea statului italian de a expulza cu aceeaşi uşurinţă românii. Legile UE prevăd pedepse aspre pentru judecătorii care abuzează în acest tip de cazuri.

De la 1 ianuarie 2007, românii nu au săvârşit mai multe infracţiuni decât în anii precedenţi, doar că nu au mai fost expulzaţi.

Între Italia şi România, există un acord în baza căruia condamnaţii din anumite categorii vor fi trimişi în ţară pentru ispăşirea pedepselor, acord ce a fost reconfirmat, acum o lună, de miniştrii de justiţie ai ambelor state.
Deşi 48% din prizonierii închisorilor italiene sunt străini, românii nu reprezintă naţionalitatea dominantă, acest loc revenindu-le marocanilor.

Infractorii, expulzaţi mai greu

Catastrofalele previziuni privind invazia românească în Italia nu s-au împlinit; dimpotrivă, estimările indică pentru 2008 o diminuare constantă a fluxului migrator. Dacă până anul trecut judecătorii preferau expulzarea românilor, din ianuarie 2007 până luna trecută ei au fost privaţi de acest "instrument".

În plus, o mare parte din deţinuţi sunt aceiaşi care au fost graţiaţi în 2006, când statul italian a aprobat o eliberare în masă, pentru simplul motiv că nu mai existau locuri în închisori.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite