În politica din Italia, românii mai stau o tură pe banca de rezerve

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La alegerile din 13 - 14 mai, nici unul dintre candidaţii români nu a desfăcut şampania. De la Ramona, "senzaţia" campaniei electorale şi până la Gabriel Rusu, care miza pe simpatia

La alegerile din 13 - 14 mai, nici unul dintre candidaţii români nu a desfăcut şampania. De la Ramona, "senzaţia" campaniei electorale şi până la Gabriel Rusu, care miza pe simpatia italienilor, înfrângerile au fost dureroase. Bădescu

Ramona Bădescu, a candidat pentru un post de consilier la Primăria Romei, pe lista civică pentru Gianni Alemanno (susţinut de PDL, partidul lui Berlusconi).

Succesul ei este strâns legat de victoria acestuia. Pentru ea nimic nu este sigur, decât după cel de-al doilea tur de scrutin din 27 - 28 aprilie. Fiind a doua pe lista civică, Ramona încă mai are şanse, în pofida faptului că a obţinut doar 54 de voturi în turul întâi.

Record de voturi - 766

De partea cealaltă a baricadei, pe lista civică pentru Francesco Rutelli (susţinut de PD, partidul lui Veltroni), a candidat Gabriel Rusu, care a obţinut 766 de voturi. Poziţia pe listă însă şi numărul de voturi, comparativ cu ceilalţi candidaţi, îl scot din calcul. Rusu este de fapt deţinătorul recordului, cu cele mai multe voturi obţinute, chiar dacă raportat la cele 2600 de secţii de votare din capitala Italiei, numărul este foarte mic.

Iese din calcul şi Sergiu Ocneanu, candidat pentru un post de consilier la municipiul al VIII-lea din Roma pe listele PD.

Lăutarii şi micii nu ajută

La Tivoli şi Can Cesareo (lângă Roma) au candidat George Matei, respectiv Daniel Bostaca. George Matei, preşedintele asociaţiei "Tricolorul", a convins doar 94 de români să-l voteze, candidând independent. La San Cesareo, Daniel Bostaca a reuşit să-şi convingă măcar familia să-l voteze, obţinând patru voturi. Bostaca este bine-cunoscut la Roma, fiind organizatorul evenimentului "cultural" cu lăutari şi mici care are loc în fiecare duminică în parcarea de la Anagnina.

Un caz aparte este cel al lui Dumitru Ilinca, din Padova, care nu a primit nici măcar un vot.

Voturi cumpărate de la români, la Ivrea

Floarea Lupăşteanu a candidat la Ivrea (lângă Torino) şi a strâns 31 de voturi de la cei 122 români înscrişi pe listele electorale, voturi insuficiente însă pentru un post de consilier. Contactată de redactorii "Adevărul", ea a explicat de ce nu au votat-o românii: "M-am întâlnit cu un român care mi-a spus în faţă: , iar eu nu am plătit pe nimeni."

Cumpărarea voturilor este o practică uzuală în sudul Italiei, unde buletinul de vot fotografiat cu telefonul, îţi poate aduce o sumă frumuşică. În Nord, aceste episoade sunt mult mai rare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite