Un minor român ajută copiii străzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Italia există numeroase asociaţii italiene care fac ”educaţie de stradă” cu scopul de a convinge tinerii să nu se alăture găştilor de cartier. Activitatea acestora se desfăşoară în zonele unde prosperă activităţile ilegale. ONG-ul Gruppo Abele din Torino împreună cu primăria oraşului şi asociaţia Oratoriul San Luigi desfăşoară un astfel de proiect, iar unul dintre ”profesori” este un român de etnie rromă. Rok

El a sosit în Italia la începutul anului 2007 cu familia şi s-au instalat în tabăra Stura unde locuiesc, în barăci, cel puţin încă 300 de români.

„Ne-am dat seama că este un băiat inteligent şi dornic să înveţe. Aşa că i-am acordat încredere şi l-am luat sub aripa noastră”, spune Alessandro Viole, coordonator al proiectului. Educatorii l-au ajutat pe Roky să se înscrie în clasa a opta pentru a putea încheia gimnaziul. Pentru că a învăţat limba italiană foarte repede şi o vorbeşte la perfecţie, coordonatorii proiectului l-au numit pe Roky „peer-educator”. Acesta este educatorul care a trecut prin aceeaşi experienţă cu cei cu care lucrează.

Ionuţ primeşte, din partea asociaţiilor, şi o mică retribuţie pentru activitatea sa. „Nu câştig mulţi bani, 300 de euro pe lună, pe care îi cheltui de obicei pe echipamentul sportiv”, spune Rokyt.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite