500 de euro pentru legalizarea menajerelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
500 de euro pentru legalizarea menajerelor
500 de euro pentru legalizarea menajerelor

Campania de legalizare a muncii menajerelor a început ieri în Italia. Până la sfârşitul anului, persoanele care vor să aibă îngrijitoare în casele lor trebuie să plătească o taxă unică de 500 de euro pentru fiecare angajată.

Numărul maxim de menajere admis de lege este de trei pentru fiecare familie. Celor care intenţionează să angajeze o îngrijitoare li se impune o limită minimă de venit. Aceasta este de 20.000 de euro pe an în cazul familiilor care au o singură sursă de venituri şi 25.000 de euro pentru cele care au mai multe. Legalizarea este obligatorie şi în cazul menajerelor italiene.

Salariile ar putea fi reduse

Din 2001 şi până în prezent, numărul îngrijitoarelor a crescut cu 37%, iar una din 10 familii este dependentă de serviciile furnizate de către acestea. 

În total, în Peninsulă, sunt aproximativ 1,5 milioane de îngrijitoare, din care 71% sunt imigrante, majoritatea românce. Dintre imigrante, peste 750.000 lucrează la negru. Salariul lor mediu este de 930 de euro pe lună.

Chiar dacă legea precizează atât drepturile, cât şi obligaţiile părţilor, există anumite aspecte legate de aplicare care ridică semne de întrebare. Unul dintre acestea priveşte salariul, dat fiind faptul că plata trimestrială a taxelor pentru menajere implică un efort financiar pentru familie. Acest  efort ar putea fi compensat prin îngheţarea sau chiar reducerea salariului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite