La meciul Italia-România, românii au stat ascunşi în case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atmosfera liniştită, lipsită de orice tensiune dinaintea meciului s-a păstrat şi după încheierea acestuia. Deşi toate canalele de ştiri din Peninsulă evidenţiau importanţa partidei

Atmosfera liniştită, lipsită de orice tensiune dinaintea meciului s-a păstrat şi după încheierea acestuia. Deşi toate canalele de ştiri din Peninsulă evidenţiau importanţa partidei pentru italieni, atât ca şi competiţie sportivă cât şi ca eveniment simbolic, au fost puţini cei care au simţit nevoia să iasă în evidenţă. Un meci urmărit de ambele tabere, dar fiecare din propria casă, cu extrem de puţine excepţii.

Românii din Torino s-au adunat în număr mic pe terasele "Festivalului românesc". Fie că astăzi a fost zi lucrătoare, fie că ploaia i-a oprit să iasă din casă, grupul acestora nu depăşea 50 de persoane, la cele opt restaurante deschise. Comercianţii au pregătit televizoarele pentru recepţia meciului direct din ţară, comentat în limba română. Dar nici cei 3 mici oferiţi gratuit de fiecare terasă nu au convins românii care au rămas în propriile case, împreună cu prietenii. "Sunt dezamăgit de prezenţa slabă a românilor şi de faptul că nu sunt uniţi, nici măcar atunci când e vorba de susţinerea echipei naţionale." afirmă Ioan Tăbăcaru, 29 de ani, patronul uneia dintre terasele româneşti.

"Nu mereu câştigă cei care joacă cel mai bine!", declară la rândul său italianul Lino Affatato, de 38 ani. Acesta a urmărit partida împreună cu amicii săi români.

"A fost o lecţie dată italienilor. Greşeala lor a fost că s-au crezut prea mari şi ne-au subestimat. Au jucat slab pentru nişte campioni ai lumii.", declară Costel Adjudeanu, 45 de ani.

"România a jucat poate cea mai bună partidă a sa din ultimii 30 de ani. Degajaţi, cu pase inteligente, agresivi când a fost cazul. Singura greşeală a fost a antrenorului, că l-a forţat pe Mutu să dea tare. Italienii au fost mai norocoşi decât noi, că i-a salvat bara, nu au luat gol la penalti şi ai noştri au dat cap în cap în primele 10 mimnute. O partidă frumoasă!", spune Mihai Amariţei, 45 de ani.

La Milano atmosferă de meci a fost doar în faţa vechiului Duomo, unde un ecran uriaş domimna piaţa centrală a oraşului. Aici s-au strâns câteva mii de persoane, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în tricouri azure sau fluturând drapelul Italiei. Printre aceştia, câţiva români pierduţi, discreţi şi fără nici un steguleţ sau tricou naţional. Incitaţiile din partea unui grup de suporteri italieni nu au lipsit: "În piaţa asta sunt şi români! Ieşiţi în faţă!". La fel, nelipsite au fost invectivele la adresa naţionalei noastre şi mai ales la adresa lui Mutu, considerat trădător. Totuşi agresivitatea s-a limitat la urletele grupului de microbişti înrăiţi, restul spectatorilor fiind paşnici şi reţinuţi.

Mircea Vlad, 32 ani, din Reşiţa şi Mirko Catanzaro, 25 ani, din Roma, au urmărit cu sufletul la gură meciul. "Ne-am uitat la meci împreună, dar nu am avut tentaţia să ne luăm la bătaie. Fiecare tinde să creadă că este cela mai bun, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne certăm. Totuşi, Italia a greşit că a subestimat echipa României. Sper că şi-au învâţat lecţia", a afirmat italianul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite