La închisoare: în "Cizmă" sau în România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recent, Ambasadorul României în Italia, Victor Răzvan Rusu, a fost invitat la cel mai popular talk-show din Italia, "Porta a Porta". Tema emisiunii tv - poziţia României faţă de evenimentele

Recent, Ambasadorul României în Italia, Victor Răzvan Rusu, a fost invitat la cel mai popular talk-show din Italia, "Porta a Porta". Tema emisiunii tv - poziţia României faţă de evenimentele care i-au adus în mod trist pe români în centrul atenţiei.

Spre sfârşitul discuţiilor, Rusu a făcut o afirmaţie care a născut controverse: "Din câte îmi amintesc, deţinuţii pot alege ţara în care să-şi ispăşească pedeapsa".

Răzvan Radu, directorul Direcţiei de Drept Internaţional din Ministerul Justiţiei din Bucureşti, ne-a explicat: "Există o convenţie internaţională asupra transferării persoanelor condamnate, adoptată în 1983 şi ratificată de România în 1996.

Conform acesteia, un condamnat într-o ţară europeană poate cere să execute pedeapsa în ţara sa de origine pentru a fi mai aproape de familie."

În plus, între România şi Italia există un acord bilateral, din 2006. Acordul prevede că infractorii condamnaţi cărora li s-a aplicat măsura de expulzare vor ispăşi pedeapsa în ţara de origine. Procedura este însă destul de complicată şi trebuie aprobată de Curtea de Apel Bucureşti.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite