Un editorialist italian ia apărarea românilor din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul italian "La Stampa" a lansat un avertisment mass-mediei din Peninsulă în ceea ce priveşte climatul anti-românesc pe care îl răspândeşte. Jurnalistul Mario Deaglio, autorul

Ziarul italian "La Stampa" a lansat un avertisment mass-mediei din Peninsulă în ceea ce priveşte climatul anti-românesc pe care îl răspândeşte.

Jurnalistul Mario Deaglio, autorul articolului, atrage atenţia asupra opiniei publice privind românii şi rromii din Italia.

Populaţia italiană nu face vreo diferenţiere majoră între aceşti doi termeni, din cauza actelor de violenţă a câtorva rromi.

Astfel, imaginea românilor în faţa cetăţenilor autohtoni este distorsionată, considerându-se că: "toţi românii sunt rromi, toţi rromii sunt intractori, în consecinţă, toţi românii sunt criminali".

Acest curent de opinie publică are consecinţe grave asupra italienilor, dar şi asupra vieţii politice. S-a creat ideea că "Italia îşi va recăpăta liniştea şi fericirea lansând o vânătoare de români şi de rromi din România" a declarat jurnalistul.

Ziaristul compară situaţia rromilor din ţara noastră cu cea a rromilor din Italia, amintind multe similitudini.

El afirmă că, asemenea situaţiei din Peninsulă, "rromii din România trăiesc la periferiile localităţilor, îşi menţin o identitate distinctă faţă de restul cetăţenilor, vorbesc o limbă de origine indiană, diferită de cea natională, comit acte ce contribuie la creşterea micro-criminalităţii şi nu sunt văzuţi bine de restul populaţiei".

"Lumea informaţiilor, a mass-mediei, ar trebui să se supună unui examen de conştiinţă şi să se întrebe cât de periculoasă este menţinerea şi răspândirea climatului anti-românesc. De asemenea, trebuie să se întrebe dacă această atitudine negativă a fost alimentată de prezentările din articolele apărute în presă, mai ales de autorii acestora, care riscă să transforme "românul" în echivalentul "omului negru" din "fabule"".

Jurnalistul susţine că "atenţia deosebită acordată faptelor negative ale românilor prezentate în presă este insoţită de o lipsă de interes faţă de legăturile pozitive care există între România şi Italia, legături antice, referitoare la limbă dar şi la legăturile actuale economice.

Între România şi Italia s-a constituit o comuniune extraordinară, în condiţiile în care România este singura ţară din lume în care întreprinderile italiene, mai ales cele mici şi mijlocii, au găsit mediul optim pentru creşterea economică, pentru prosperitate. Zilnic, zeci de zboruri leagă aeroporturile din Bucureşti şi Timişoara de principalele oraşe din Peninsulă; circa 800.000 de angajaţi români lucrează pentru companiile italiene din România şi câteva sute de mii de români sunt angajaţi în Italia. Astfel, Italia a devenit principalul partener economic al României."

Jurnalistul încheie cu o concluzie tristă: "Totuşi, România apare pe primele pagini din presa noastră doar cu ocazia unor acte criminale. Italia manifestă un dezinteres faţă de restul lumii atunci când un fapt senzational negativ îi captează întreaga atenţie; acest dezinteres este un fel de miopie, o lipsă de curiozitate care ne face să comitem erori grave, să pierdem oportunităţi şi să acceptăm intoleranţa".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite