5,1% dintre deţinuţii din Italia sunt români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi sunt principalii acuzaţi de creşterea infracţionalităţii, conaţionalii noştri nu sunt comunitatea cu cele mai multe persoane condamnate şi închise Românii au ajuns din nou în

Deşi sunt principalii acuzaţi de creşterea infracţionalităţii, conaţionalii noştri nu sunt comunitatea cu cele mai multe persoane condamnate şi închise

Românii au ajuns din nou în atenţia politicienilor italieni ca fiind principalii vinovaţi de infracţiunile comise
în Peninsulă.

Ultimul caz exploatat la maxim de presa italiană a fost cel al celor doi români care au agresat cu bâtele un cuplu de olandezi la Roma şi au violat pe rând femeia.

Episodul de la Roma a coincis cu publicarea ultimului raport al Administraţiei Penitenciarelor din Italia care relevă că 73% din totalul deţinuţilor străini comunitari sunt români.

Reacţie vehementă

Cea mai dură reacţie legată de această cifră a venit de la Stefano Pedica, vicepreşedinte al Comisiei de Politici Comunitare din Senat. "Sunt date care te sperie, cu infracţiuni care merg de la violenţă, trafic de droguri, vânzări de arme la prostituţie şi foarte multe furturi", a spus Pedica.

Senatorul a mai spus: "Nu putem umple puşcăriile noastre cu aceşti delincvenţi, trebuie să-i trimitem din Italia fară ca să cheltuim nici măcar un euro să-i ţinem. Directorii puşcăriilor sunt miraţi de atâta toleranţă şi de lipsa unui regulament, care să impună unei ţări cu o rată de infracţionalitate aşa mare să-şi ia puşcăriaşii acasă şi nu să ne facă pe noi să cheltuim bani."

Potrivit Ministerului Justiţiei, statul italian cheltuie aproximativ 70.000 de euro pe an pentru un deţinut, adică 191 de euro pe zi.

Sunt românii cei mai răi?

Pe data 30 iunie 2008, în penitenciarele italiene se aflau 2.828 de cetăţeni români. Cifra reprezintă 72,6% din numărul deţinuţilor comunitari.

Următoarea ţară comunitară este Polonia cu "doar" 197 de deţinuţi, reprezentând 5% din deţinuţii UE. Cifra a fost prezentată de numeroase publicaţii fără a fi raportată la numărul total de deţinuţi, nici străini şi nici italieni.

Pentru a avea un tablou corect, am solicitat Administraţiei Penitenciarelor cifrele complete ale prezenţei străinilor în puşcăriile italiene.

Potrivit acestor date, românii reprezintă 13,7% din totalul deţinuţilor străini din închisorile italiene şi 5,1% dacă îi adăugăm şi pe italieni. Comunitatea noastră este depăşită de cea marocană care are după gratii 4.495 de membri.

Închisori aglomerate

Cifre relativ asemănătoare cu cea a românilor au albanezii, cu 2.494 de deţinuţi, şi tunisienii, cu 2.261 deţinuţi. Trebuie însă luat în calcul faptul că numărul românilor în Italia este aproape dublu de cel al celorlalte comunităţi.

În ianuarie anul acesta, Institutul Naţional de Statistică înregistra 370.000 de marocani, în timp ce românii depăşeau 640.000. În total, potrivit unui raport dat publicităţii la 30 iunie 2008, în puşcăriile din Italia erau închise 55.057 de persoane.

Nu putem umple puşcăriile noastre cu aceşti delincvenţi, trebuie să-i trimitem din Italia fară ca să cheltuim nici măcar un euro să-i ţinem. Să-şi ia puşcăriaşii acasă şi nu să ne facă pe noi să cheltuim bani
Stefano Pedica, vicepreşedinte al Comisiei de Politici Comunitare din Senat

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite