Torino: deţinuţi cu salariu lunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Torino: deţinuţi cu salariu lunar
Torino: deţinuţi cu salariu lunar

Românii din penitenciare pot munci la diverse firme pentru o leafă de până la 500 de euro. În închisoarea Casa Circondariale „Lorusso e Cutugno”, din Torino, există 1.500 de deţinuţi. Dintre aceştia, 131 sunt de naţionalitate română, 122 de bărbaţi şi nouă femei.

Reporterul „Adevărul” a stat de vorbă cu patru deţinuţi care au primit o condamnare definitivă. Românii sunt resemnaţi că vor petrece mult timp de acum încolo în spatele gratiilor.

Cei mai norocoşi au reuşit să fie angajaţi de diverse cooperative şi îşi petrec ziua ca orice muncitor. Dimineaţa şi după-amiaza merg la locul de muncă, iar restul timpului îl petrec la sala de sport, joacă tenis de masă, citesc o carte sau se uită la televizor. Ei nu au acces la internet, iar la telefon reuşesc să vorbească doar o dată pe lună, atunci când în puşcărie vine un traducător în prezenţa căruia are loc convorbirea.

Condamnat pentru moartea unei contese

Gelu Saveluc (23 de ani), din Bacău, se află în închisoare din 2006. El a primit o condamnare de 14 ani pentru că a participat la un jaf, în urma căruia contesa Italia Viglino Cibrario a murit în garajul casei sale. Recent, românul a fost angajat să spele holurile puşcăriei.

„Sunt mulţumit că am ceva de făcut şi reuşesc să câştig 300 de euro pe lună. Cei care muncesc îşi cumpără singuri produse de igienă personală, ceilalţi, nu. După calculele mele, aş putea să ies de aici mai devreme, când o să am 29 de ani, şi mi-ar plăcea să mă întorc în România şi să lucrez ca pompier, dar nu ştiu dacă voi reuşi cu cazierul meu“, spune Gelu.

Traficanţi de droguri şi de arme

Aurel Cornel Uluceanu (40 de ani), din Timişoara, este închis de şase ani pentru trafic de droguri. El munceşte ca bucătar-şef la o firmă de catering care le oferă de lucru deţinuţilor, pentru suma de 500 de euro pe lună. „Banii pe care îi câştig îi trimit soţiei mele, care vine din România la fiecare două luni să mă viziteze. Altceva nu-mi cumpăr”, spune Cornel.

Macovei Dumitru (26 de ani), din Suceava, are o condamnare de trei ani şi cinci luni  pentru trafic de arme. El are un contract cu o cooperativă care se ocupă cu ambalarea cafelei şi primeşte 500 de euro lunar. „Gata, am terminat cu viaţa de bandit. Peste cinci luni, când voi ieşi de aici, voi lucra la aceeaşi firmă. O să intru în fiecare zi în puşcărie, dar o să ies după programul de lucru şi voi merge acasă, aceasta va fi diferenţa“, spune Dumitru.

Doru Onofrei (41 de ani), din Suceava, are de executat o pedeapsă de 20 de ani pentru omor, după ce şi-a ucis soţia la o ceartă violentă. El munceşte de un an la bucătărie. „Înainte nu ştiam să gătesc, se ocupa numai soţia. Acum câştig 500 de euro pe lună şi îi economisesc pe toţi. Acesta a fost motivul principal pentru care am venit în Italia, să strâng bani“, spune Doru.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite