Unde îmi deschid o afacere? În România sau Italia?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

V-aţi săturat să munciţi pentru alţii în Italia şi vă gândiţi să vă deschideţi propria afacere? O idee excelentă, spun oameni de afaceri italieni din România. Singura condiţie e să

V-aţi săturat să munciţi pentru alţii în Italia şi vă gândiţi să vă deschideţi propria afacere? O idee excelentă, spun oameni de afaceri italieni din România. Singura condiţie e să aveţi ceva bani pentru a investi.

În ceea ce priveşte locul în care veţi dezvolta bussinesul, răspunsul vine la unison: România. Să nu vă aşteptaţi însă la ajutor din partea statului!

România, mai ieftină decât Italia

Deşi Italia reprezintă încă o „salvare” pentru mulţi români care nu mai ştiu cum să îşi plătească datoriile la bănci sau să aibă un trai decent, cei care sunt deja acolo şi au reuşit să strângă bani încep să se gândească la investiţii. Aproximativ 17.000 de români au pus pe picioare o afacere în Italia.

Alţii vor să le urmeze exemplul, iar România devine din ce în ce mai tentantă: „În acest moment cel mai avantajos este să îţi deschizi o afacere în România pentru că este o ţară în plină ascensiune. Costurile de producţie, forţa de muncă sunt mult mai competitive aici decât în Italia”, spune Stefano Albarosa, preşedinte al UNIMPRESA România, asociaţia oamenilor de afaceri italieni.
 
Mai simplu decât în Italia şi Spania


Chiar dacă mulţi investitori mici spun că trec prin „furcile caudine” până ajung să îşi deschidă o firmă, cei care au experienţa afacerilor în mai multe ţări susţin că sistemul românesc este unul dintre cele mai permisive:

„E mai uşor să deschizi o firmă în România decât în multe alte ţări, inclusiv în Italia. Mă refer la documentaţie, timp, regimul fiscal, mult mai avantajos aici decât în Spania şi Italia. O dovadă este şi creşterea economică de 8% ceea ce arată că se deschid din ce în ce mai multe afaceri în România şi există oportunitate de câştig”, afirmă Stefano Albarosa.

În Italia se dă mai puţină „şpagă”

Şi totuşi investitorii au motive se să plângă şi o fac. Una dintre cele mai mari probleme ale acestora este birocraţia, care nu poate face însă „departajarea” între cele două ţări. Dar şi la acest capitol, România stă mai bine impunându-se însă o condiţie, practicată de mai toată lumea:

„Birocraţie există peste tot. E greu şi în Italia, la fel ca în România. Aici se poate însă rezolva mai repede, dacă ai pile sau dai mită. Iar asta nu mai este un secret pentru nimeni. În Italia nu se dă mită la orice nivel şi nu atât de făţiş ca aici”, declară Guglielmo Frinzi, preşedinte al Camerei de Comerţ a Italiei în România.

Despre impozite

În România, societăţile comerciale plătesc un impozit pe profit de 16%.  În cazul microîntreprinderilor, există posibilitatea ca impozitul să fie doar 3% din cifra de afaceri,

Pentru a putea beneficia de aceasta facilitate, o societate comercială trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, referitoare la activitatea sa economică, printre care:

- are înscrisă în obiectul de activitate producţia de bunuri materiale, prestarea de servicii şi/sau comerţul

- are de la unu până la nouă salariaţi inclusiv

- a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 100.000 euro 

- capitalul social al persoanei juridice este deţinut de persoane, altele decât statul, autorităţile locale şi instituţiile publice conform Codului fiscal art. 103.

În Italia, situaţia este mai complicată în cazul microîntreprinderilor şi persoanelor fizice autorizate. Plata impozitelor este un adevărat labirint: “Nimeni nu ştie foarte bine ce taxe plăteşte, întrucât acestea variază de la regiune la regiune. Sunt grupate în două sau trei module, şi tocmai de aceea situaţia nu este foarte clară. În funcţie de profit, taxele plătite de un întreprinzător variază între 23 şi 52%”, spune Ivan Bencardino, proprietarul unei firme din sudul Italiei.

Din construcţii se fac bani

Dacă sunteţi în penurie de idei, tot pe piaţa românească veţi rezolva cel mai uşor problema. Aici puteţi face orice, profitul va fi sigur. Stefano Albarosa spune că puterea de cumpărare a românilor a crescut constant, cu 20% în ultimii ani şi va continua să crească.

Aşadar clienţii nu vor lipsi: „În acest moment, în România poţi deschide orice fel de afacere. Este un moment propice pentru microîntreprinderi, deoarece în cazul acestora patronii doresc cifre de afaceri de 40.000-50.000 de euro anual. Firmele mici sunt motorul economiei, care creşte, ceea ce înseamnă că şi acestea funcţionează bine”.

Guglielmo Frinzi, preşedintele Camerei de Comerţ a Italiei în România, este de părere că sectorul imobiliar şi cel al construcţiilor vor rămâne surse de profit sigure: „Tatăl meu îmi spunea că terenul şi casa sunt întotdeauna  ceva sigur. Nu îşi pierd valoarea în timp şi astfel pot fi revândute oricând. Dacă ai bani de investit, aceasta este o afacere sigură”.

Statul român, un “părinte” iresponsabil


Nu trebuie însă eludate problemele pe care statul român nu a reuşit să le rezolve nici până acum: infrastructura necesară, simplificarea regimului briocratic şi o modalitate de a încuraja investiţiile.

Marco Rondina, director general al UNIMPRESA România are o soluţie: “Statul trebuie să ajute aceste firme mici prin acces la credite şi dezvoltarea unor competenţe. Afaceristul trebuie ajutat în a-şi dezvolta complex firma, trebuie format şi educat în direcţiile în care nu are foarte multe cunoştinţe şi abilităţi”



Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite