A crescut preţul la "intermedierea" de slujbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între 100 şi 700 de euro trebuie să plătească cei care doresc să aibă un loc de muncă în Italia. Este vorba despre sume plătite la negru persoanelor care facilitează obţinerea

Între 100 şi 700 de euro trebuie să plătească cei care doresc să aibă un loc de muncă în Italia. Este vorba despre sume plătite la negru persoanelor care facilitează obţinerea postului. Preţurile "intermedierii" variază în funcţie de valoarea salariului, de cele mai multe ori reprezentând jumătate din acesta.

Maria Cozmaru (50 de ani), din Botoşani, a venit la Roma acum trei ani. A apelat la o prietenă care era în Italia de şase ani. Aceasta a asigurat-o că o poate ajuta, dar trebuie să îi plătească 500 de euro. "Nu aveam atâţia bani! Mă împrumutasem şi pentru banii de drum, aşa că ea mi-a spus că îi pot plăti şi după ce încep munca", îşi aminteşte femeia. A început să lucreze ca menajeră, în schimbul unui salariu de 650 euro pe lună.

A acceptat şi a convenit să-i plătească celei care-i făcuse intermedierea o rată lunară până îşi acoperea cei 500 de euro promişi. Valerică Butnariu (40 de ani), din Dorohoi, e de cinci ani în Italia şi lucrează la o firmă de construcţii în Roma.

Acesta susţine că solicitarea unui comision pentru furnizarea unui loc de muncă sau chiar a unei simple informaţii e o practică des întâlnită. "Chiar şi cei care pretind a fi prieteni sau români adevăraţi îţi cer bani: între 100 şi 700 euro, depinde de serviciu".

Evoluţia tarifelor în ultimii 4 ani

Domeniu 2004 2008
Menajere De la 200 euro De la 400 euro
Construcţii De la 500 euro De la 750 euro

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite