Torino: 29 de români construiesc avioane militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Torino: 29 de români construiesc avioane militare
Torino: 29 de români construiesc avioane militare

Conaţionalii lucrează în industria aeronautică din Peninsulă după ce au fost concediaţi în ţară. Mai mulţi compatrioţi fabrică avioane militare la o firmă italiană. O parte dintre ei montează avioane C 27 J Spartan destinate Forţelor Aeriene Române.

Nevoia de personal înalt calificat al celei mai mari societăţi aeronautice italiene, Alenia Aeronautica, a crescut brusc, odată cu înmulţirea comenzilor pentru avionul supersonic Eurofighter Typhoon.

„Pentru că în Italia nu găseam persoane calificate potrivite, am mers să le selecţionăm din România. O agenţie de muncă ne-a semnalat mai mulţi specialişti disponibilizaţi din industria aeronautică românească. Am evaluat şi am ales 21 de muncitori pentru proiectul Eurofighter şi opt pentru proiectul C 27“, a spus Giorgio Sapino, şeful departamentului de Resurse Umane.

Avioane la EXPORT

La angajare, a contat foarte mult experienţa pe care românii o aveau din ţară şi din străinătate: Israel, Belgia şi Franţa. Acomodarea a fost foarte rapidă: după o lună de la sosire, muncitorii români şi-au intrat în ritm. Agenţia de muncă s-a ocupat de închirierea locuinţelor şi a maşinilor de serviciu pentru fiecare muncitor.

Rădică Zlătan (52 de ani), din Bucureşti, este şeful echipei care se ocupă de asamblarea avionului de transport tactic C 27. El a muncit la Romaero Bucureşti şi în Israel. Din octombrie 2008 şi până acum două luni, echipa sa a muncit la Varese (lângă Milano) la construirea avioanelor Airbus şi C 380. La Caselle (Torino), echipa lucrează la montarea celui de-al doilea avion destinat Forţelor Aeriene Române. Ţara noastră îşi modernizează flota de aeronave tactice cu şapte avioane C 27 produse în Italia.

A crescut producţia datorită românilor

Marinel Răzvan Ştefan (45 de ani), din Bucureşti, este unul dintre cei doi şefi ai echipei de 21 de români care se ocupă de avionul supersonic. El a mai lucrat la Feteşti şi la Romaero Băneasa. Împreună cu colegii săi, construieşte, în prezent, aripa stângă şi o parte a fuselajului din spate.

image

Aeronava va ajunge în România în maximum 14 zile Foto: E. HALCU



Românii sunt mulţumiţi de slujba de la Alenia Aeronautica, dar sunt trişti deoarece contractul de muncă expiră în decembrie. „În România ne-au concediat, iar alte ţări vin să ne caute pentru a ne angaja. Noi sperăm ca pe viitor să se ivească şi alte contracte în Italia“, spune Ştefan.

Alenia Aeronautica a făcut o propunere României pentru achiziţionarea fabricii „Avioane Craiova“. Italienii vor să realizeze acolo o bază de reparaţii şi întreţinere pentru avioanele C 27 ale României şi o linie de producţie.

Master în aeronautică

Firma italiană a avut în derulare, până în aprilie 2009, proiectul „Mozaic“, în care au fost implicaţi 20 de tineri din ţări partenere din Europa de Est, printre care şi cinci români.

Ei au obţinut o bursă de 18 luni pentru un master în aeronautică. Dragoş Voica (26 de ani) şi Camelia Ivan (25 de ani), studenţi la Politehnica din Bucureşti, au fost remarcaţi pentru aptitudinile lor. Contractul pe care Alenia Aeronautica l-a semnat cu Ministerul Apărării din România mai prevede realizarea unui simulator de zbor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite