FOTO A doua generaţie de români din Italia riscă să-şi piardă identitatea naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a organizat la Torino în zilele de 16 şi 17 aprilie 2011 o conferinţă centrată pe problemele Diasporei, dar care s-a transformat într-un meci politic.

Sala de şedinţe de la demisolul Consulatului din Torino a găzduit pentru două zile lucrările conferinţei „Şanse Egale într-o Europă Unită".

Vezi aici GALERIE FOTO de la conferinţa din Torino

Două zile în care s-a vorbit despre proiecte eşuate, valide sau viitoare, bani, mass-media, munca în străinătate, votul prin corespondenţă şi păstrarea identiăţii româneşti. Conferinţa vine după cea organizată la Castellon de la Plana (Valencia) în zilele de 2 şi 3 aprilie.

Evenimentul a avut parte, cel puţin în deschidere, de o participare deosebită din partea autorităţilor române, precum şi din partea autorităţilor locale.

Prima zi, ziua saluturilor

O plăcută surpriză a reprezentat-o Doina Melinte, actual şef al Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret. Multimpla campioana i-a încurajat pe cei prezenţi să-şi îndrepte copiii spre activităţi sportive.

În primele rânduri au fost prezenţi Consulul General al Românei la Milano, Tiberiu Dinu şi consulul Daniel Dina de la aceeaşi reprezentanţă consulară. Mesajele de salut din partea autorităţilor torineze au fost transmise de Ilda Curti, consilier local cu mandat pentru Politici de Integrare şi de un alt consilier local (din opoziţia locală de astă dată - PDL), Andrea Tronzano.

Când integrarea merge prea departe

Ilda Curti a admis că ea nu vede comunitatea comunitatea românească şi că aceasta este în pericol de a se „confunda" cu italienii. Complice la această situaţie pe care susţine că nu şi-o doreşte este similitudinea dintre italieni şi români.

Există riscul ca a doua generaţie de români din Italia să-şi uite identitatea naţională, de aceea salut acest eveniment", a spus Curti în deschiderea lucrărilor.

Citeşte pe adevarul.it articolul integral şi vezi GALERIE FOTO

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite