Cei doi ciobani români şi-au recunoscut faptele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi ciobani români acuzaţi de agresarea a doi turişti olandezi la periferia Romei şi-au mărturisit fapta. Aceştia se acuză reciproc pentru responsabilitatea iniţiativei. Românii

Cei doi ciobani români acuzaţi de agresarea a doi turişti olandezi la periferia Romei şi-au mărturisit fapta. Aceştia se acuză reciproc pentru responsabilitatea iniţiativei. Românii rămân în arestul poliţiei italiene pentru agresiune sexuală, leziuni corporale şi jaf.

Cercetările au durat mai puţin de 24 de ore şi carabinierii de la Ponte Galeria au mers direct la ţintă. Întâmplarea s-a petrecut vineri noaptea, iar sâmbătă la ora 7, carabinierii îi conduceau la secţie pe toţi cei şase ciobani români de la stâna din Valle Lupara. După o zi de interogatoriu, fotografii şi amprentări, vinovaţii Andrei Vasile Bohuş (20 ani) din Baia Mare şi Paul Petre (32 ani) din Negreşti - Oaş au fost arestaţi.

Stâna, condiţii de viaţă mai proaste decât în închisoare

Ceilalţi patru români consideraţi nevionvaţi s-au întors la stâna la care lucrează. Ei au în ingrijire 700 de oi şi stau în 3 rulote fără apă curentă şi fără servicii sanitare. Izolaţi de orice contact cu socieatea, ei îşi petrec zilele în câmp sau dormind.

Mâncarea, invariabil fasole şi paste făinoase, le-o aduce în fiecare seară patronul italian, la fel ca şi apa. Salariul ajunge la 800 de euro doar după ani de experienţă, dar nou - veniţii primesc 500. Mulţi dintre ei vin direct din România, la recomandarea prietenilor care au mai lucrat la aceeaşi stână.

Nu sunt plătiţi regulat şi lucrează fără zile libere. "Eu trebuia să mă întorc acasă, dar patronul încă nu mi-a dat banii şi, deocamdată mai aştept", ne-a spus unul dintre colegii de stână al celor doi agresori.

Carabinierii îi aveau în vizor

După consumarea faptei, cei doi agresori s-au întors la stână, iar dimineaţa au plecat cu oile. Ziua de lucru le-a fost însă întreruptă de forţele de ordine. "Îi aveam în evidenţă, patrulăm în zonă şi ne-a fost de ajuns o descriere succintă ca să ne dăm seama că este vorba de ciobanii de la stână", ne-a spus comandantul Lino Casatello de la Comisariatul Ponte Galera.

Cronologia întâmplării

Vineri noaptea, cei doi români au atacat cu bâtele cortul olandezilor care străbăteau Europa pe biciclete. Soţii Paul V.M (54 de ani) şi Wilma M. (52 ani) din Amsterdam se îndreptau spre mare, dar au decis să înnopteze în câmp, lângă o casă părăsită. Invadată de gunoaie, clădirea este folosită ca loc de refugiu pentru prosituatele din zona Valle Lupara (Portuense) de la periferia de sud-est a Romei.

La miezul nopţii, soţii olandezi au fost scoşi din cort şi luaţi la bătaie cu ciomagele. Agresorii au mărturisit că obietivul lor era violarea femeii, dar au luat şi suma de 1200 de euro din cort. Cu mandibula şi braţul fracturat, bărbatul a reuşit să parcurgă cei 200 de metri până la autostradă ca să ceară ajutor. Internaţi la un spital din Roma, ei au primit vizita autorităţilor italiene şi a celor olandeze.

Politicienii, păreri împărţite

Imediat după întâmplare, opoziţia de stânga a acuzat ineficienţa pachetului de legi ale singuranţei publice promovat de guvern. Ca o justificare, primarul Romei Gianni Alemanno a spus că "era imposibil să asiguri pază şi protecţie într-un loc uitat de lume şi de Dumnezeu" (n.r. locul agresiunii).

Pe acelaşi ton, prefectul Romei Carlo Mosca a declarat că "turiştii olandezi poposeau ilegal pe un teren izolat. Turiştii olandezi ar fi trebuit să dea dovadă de mai multă prudenţă".

Replicile contradictorii nu au încetat să apară. Noul chestor al capitalei, Giuseppe Caruso, a afirmă că "toată lumea are dreptul să poposească unde vrea". Mai mulţi politicieni şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Roma şi reprezentanţi ai Partidului Democrat s-au arătat indignaţi de declaraţiile primarului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite