Oficial 4% din populaţia României se află în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii au plecat cu sutele de mii după căderea comunismului
Românii au plecat cu sutele de mii după căderea comunismului

La 20 de ani după Revoluţie, România poate conta pe un rezultat cert: românii au fugit cu sutele de mii din ţară în căutarea unui trai mai bun. 1.600.000 de români se află oficial doar în Italia şi Spania.

Ne-am obişnuit să auzim că românii sunt cea mai numeroasă comunitate de imigranţi din Italia sau Spania. Cifrelele publicate regulat de autorităţile din ţările de adopţie nu mai aduc nimic nou, decât poate diferenţa dintre românii înregistraţi oficial şi cei fără acte.

ISTAT (Institutul Naţional de Statistică) a anunţat că la 1 ianuarie 2010 în Italia erau înregistraţi la serviciile de evidenţă a populaţiei 888.000 de români. Cifră apropiată de cea din Spania, unde oficial se află 830.000. În ambele ţări însă sunt mulţi români care nu au trecut pe primării să ceară rezidenţa.

"De fapt sunt peste un milion jumătate"


Organizaţia de binefacere a Bisericii Catolice, Caritas, susţine însă că românii din Italia sunt de fapt 1.165.000. O diferenţă de 277.000 de români care ori muncesc la negru şi nu au un contract de muncă pentru a obţine rezidenţa, ori pur şi simplu nu văd utilitatea obţinerii acesteia.

Află aici cum comentează cifrele unii dintre reprezentaţii românilor din Italia şi ce acuzaţii aduc guvernelor post-comuniste.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite