De 14 ani în orchestra de la Regio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Vuluţă este singurul muzician român din orchestra celebrului teatru italian. Violonistul, în vârstă de 58 de ani, trăieşte la Torino din 1990 şi a părăsit definitiv România imediat după Revoluţie. A fost angajat la Regio la puţin timp după ce a ajuns în Italia.

Mihai a absolvit Academia de Muzică din Bucureşti şi a lucrat cu instrumentişti de renume precum Ştefan Gheorghiu şi Cristian Ferras. În România a fost timp de 10 ani primul violonist în Orchestra Filarmonică din Ploieşti. La Orchestra Teatrului Regio din Torino, una dintre cele mai importante din Italia, lucrează din 1994.

Violonistul român a ajuns prima dată în Italia în 1985, când avea o relaţie cu o instrumentistă italiancă. În 1985 autorităţile de la Bucureşti i-au interzis să mai părăsească ţara.

„Am acţionat întotdeauna îndemnat de instinct. Când, în ‘90, o fostă iubită italiancă mi-a propus să vin să trăiesc în Italia, nu am ezitat nici o secundă”, povesteşte Vuluţă.

Ajuns în Peninsulă, a început să colaboreze cu orchestra RAI din Torino până când a fost chemat de către directorul Teatrului Regio. A fost selectat pe criteriul „chiara fama”, adică talentul său recunoscut era îndeajuns pentru a fi angajat.

Permis „de balerină“

„Când am sosit eu, românii erau o raritate în Italia. Îmi amintesc că o dată la trei luni mergeam la Chestură pentru reînnoirea permisului de şedere. Un permis de muncitor dura doi ani de zile, iar al meu dura doar trei luni, ca al balerinelor din cluburile de noapte”, îşi aminteşte violonistul. În afară de concertele pe care le are cu orchestra, este invitat adesea să cânte la serbările oraşelor mici.

Pentru că ştiu că este român, spectatorii îi cer să cânte muzică folclorică din Balcani. „Ador să cânt melodii populare româneşti. Când am prieteni invitaţi acasă nu ratez ocazia să ţin un recital cu muzică românească, iar italienii sunt înnebuniţi după aceste ritmuri”, povesteşte Mihai.

Deşi a plecat de atâţia ani din România, merge în fiecare vară în concediu pentru a-şi vizita rudele, iar în Italia încearcă să nu rateze niciun eveniment cultural românesc. „De câte ori vin orchestre din România să concerteze în Italia, eu mă urc în maşină şi mă duc acolo unde sunt ei, chiar dacă este ora unu noaptea”.

Inaugurat în 1740

Teatrul Regio din Torino este un punct de referinţă european în ceea ce priveşte arhitectura şi dimensiunile unui aşezământ cultural de acest gen. Compozitori celebri, precum Bach sau Hasse, au conceput o parte din opere special pentru sala acestui teatru, inaugurat la data de 26 decembrie 1740.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite