Ce îşi aduc românii de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conaţionalii noştri se întorc în Peninsulă după concediul petrecut acasă cu genţile pline de brânză, ţuică, pastramă sau carne de mici După câteva săptămâni petrecute în

Conaţionalii noştri se întorc în Peninsulă după concediul petrecut acasă cu genţile pline de brânză, ţuică, pastramă sau carne de mici

După câteva săptămâni petrecute în România, aceştia încearcă să îşi aducă cu ei în Italia cât mai multe lucruri care să le amintească de locurile natale.

În perioada 25 august-10 septembrie, concediile se termină, iar românii se întorc în ţara de adopţie. La autogara Molino Dorino (Milano) autocarele sunt pline, la fel se întâmplă şi cu microbuzele care se opresc la Cascina Gobba.

Vero Oliver (26 de ani), angajat al agenţiei Atlassib Milano, povesteşte: "De pe 23 august românii încep să se întoarcă. Cam până pe 1 septembrie e cel mai aglomerat, pentru că mulţi încep munca pe întâi. După aceea se mai eliberează, dar oricum perioada 23 august-10 septembrie rămâne cea mai solicitată".

Câte puţin din tot

Spre deosebire de românii care vin cu avionul şi au limită de bagaj, cei care vin cu autocarul vin cu atât bagaj cât pot duce. Am fost totuşi curioşi să aflăm ce mai aduc românii la întoarcerea din ţară.

"Singurele lucruri pe care le aduc sunt afumăturile, pastrama, micii, brânza la borcan, frământată, câte o sticlă de vin şi una de ţuică, dar oricum foarte puţin din tot şi nu aşa ca înainte, pentru că acum le găsesc şi aici", spune Horia Săcăleanu (56 de ani), colaborator la o firmă de transport cu sediul în Cascina Gobba, Milano.

Tot el ne spune că: "Eu m-am gândit să aduc nişte produse de artizanat care "să vorbească" despre România, o figurină cu Castelul Bran, un obiect cu inscripţia "Transilvania" sau "România", portchei cu nume de botez pentru a le face cadou responsabililor mei din hotel, ei se bucură când îşi văd numele, de exemplu, Lucia, pe un breloc din România", a declarat Horia Săcăleanu.

Simona Popescu (24 de ani) recunoaşte că: "În bagaj am câteva haine cumpărate tot din Italia şi câteva produse specific româneşti, de exemplu salam uscat".

România se schimbă

Alexandra-Cristina Stuparu (24 de ani) povesteşte: "În România e mai curat, mie îmi place. Eu merg destul de des acasă şi văd schimbările. Un exemplu e DN 1, sectorul Băneasa-Otopeni, care acum e reparat. Arată bine, se construieşte mult.

Nu poţi să schimbi lucrurile foarte repede, dar sunt schimbări. Am văzut în vara asta şi Calabria (n.r. sudul Italiei), iar acolo unele locuri erau mai murdare faţă de anumite locuri din România care sunt curate. Ţara noastră arată bine". Simona Popescu este de altă părere: "Te trag înapoi rudele, pământul natal, mama, soacra, dar la casa din Italia e mai bine, din toate punctele de vedere. În România nu face nimeni nimic".

Te trag înapoi rudele, pământul natal, mama, soacra, dar la casa din Italia este mai bine
Simona Popescu, 24 de ani, din Milano

Eu aduc oricum foarte puţin din tot, şi nu aşa ca înainte, pentru că acum le găsesc şi aici
Horia Săcăleanu, 56 de ani, din Milano

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite