Zâzanie între ministere pe târgul de joburi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul muncii, Paul Păcuraru, cere capul lui Alexandru Dumitrescu. Consulatul de la Torino se apără şi dă vina pe autorităţile italiene La Bursa organizată de Ministerul Muncii

Ministrul muncii, Paul Păcuraru, cere capul lui Alexandru Dumitrescu. Consulatul de la Torino se apără şi dă vina pe autorităţile italiene

La Bursa organizată de Ministerul Muncii împreună cu Ministerul de Externe au participat maximum 200 de români, mult sub aşteptările organizatorilor.

Comparabil cu cei peste 1.000 de participanţi de la Roma şi cei peste 2.000 de la Castellon (Spania), cifra este foarte mică. Paul Păcuraru, ministrul muncii, îl consideră vinovat pe consulul general de la Torino şi îi cere demisia.

"Noi am făcut tot ce trebuia"

Din 22 iunie, a doua zi după ce a avut loc Bursa locurilor de muncă la Torino, consulul Dumitrescu se află în concediu pentru următoarele două luni, dintre care una fără plată. Căutat la telefon, Dumitrescu nu a putut fi găsit.

La sediul Consulatului din Torino, Petru Liţiu ţine locul consulului general, Alexandru Dumitrescu. În opinia acestuia, consulatul a făcut tot ceea ce trebuia să facă pentru bunul mers al Bursei.

Data a fost de vină

"Acest eveniment a avut şi un aspect de neşansă, pentru că primăria a schimbat cu două zile înainte locul de desfăşurare. Noi am avut o persoană care i-a redirecţionat spre noul sediu, nu foarte departe de primul", ne-a declarat consulul Liţiu.

De asemenea, Liţiu este convins că nici alegerea zilei nu a fost inspirată, pentru că sâmbăta mulţi români muncesc. "Faptul că nu au venit românii la Bursă nu ar trebui să se pună pe seama Ministerului Muncii şi nici a consulatului. Mai bine cei de la Bucureşti ar trebui să se gândească la un mod concret de a convinge românii să se întoarcă acasă. Angajatorii ar trebui să vină aici să discute şi să negocieze salarii şi condiţii cu muncitorii, ceea ce nu s-a făcut", conchide consulul Liţiu.

"Clienţi" mulţumiţi

Raportat la celelalte două consulate româneşti din Italia, consulatul de la Torino "se mişcă bine". Zilnic, trec pe la ghişeu în jur de 100 de persoane. Nu se fac cozi cu noaptea în cap, majoritatea vin cam cu o oră mai devreme.

"Bine că avem consulat"

Donea Marcela, 30 de ani, are nevoie de o procură pentru că pleacă singură cu copilul în România: "Soţul meu a fost la Milano la consulat şi a pierdut foarte mult timp pe drum şi la cozi. Eu sunt mulţumită de acest consulat la Torino pentru că se economiseşte mult timp, dar şi bani. Este şi puţină lume, şi la ghişeu merge repede".

Iulian Mihnea, 31 de ani, este de cinci ani la Torino. A mai avut nevoie o dată de o "foaie consulară". Atunci a apelat la serviciile asociaţiei româneşti "Frăţia" din Torino, prin intermediul căreia, în lipsa consulatului, se obţineau actele consulare.

"E mai bine acum, de când s-a înfiinţat consulatul, plătim mai puţin", spune Mihnea.

Ce vină avem noi că românii nu vor să se întoarcă?
Petre Liţiu,
consul al României la Torino

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite