Weekend "de foc" pentru punctele de frontieră din Vestul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În august Italia "se închide", adică e pustie. Este luna concediilor, iar italienii uită de muncă şi pleacă să se odihnească. Majoritatea românilor care lucrează în Italia şi Spania

În august Italia "se închide", adică e pustie. Este luna concediilor, iar italienii uită de muncă şi pleacă să se odihnească. Majoritatea românilor care lucrează în Italia şi Spania vin acasă. De plăcere sau de nevoie, la începutul lui august, românii fac cumpărături pentru rudele din ţară, îşi pregătesc bagajele, şi se întorc pentru o lună în România.

Dovada: numărul mare de călători înregistrat de punctele de trecere a frontierei din Vestul ţarii, Nădlac, Cenad şi Borş, în weekendul trecut.

Românii din Italia şi Spania, în top

Vama din Borş a înregistrat o creştere de 50,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a lunii precendente, a numărului persoanelor care tranzitează vama din apropierea Oradei: "Punctul de Trecere a Frontierei Borş a fost tranzitat în acest week-end pe sensul de intrare de peste 70.900 de persoane, majoritatea români veniţi din Italia şi Spania", explică Dan Lazăr, Comisar Şef al Inspectoratului Judeţean de Frontieră Bihor.

Vama Nădlac, cea mai aglomerată

Cei mai mulţi dintre români au preferat însă vama din Nădlac, fiind cel mai tranzitat punct de frontieră: "În acest an, Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac a înregistrat un trafic de 117.312 de persoane şi un număr de 54.438 mijloace de transport", informează Ion Mureşan, Comisar Şef în cadrul Poliţiei de Frontieră Arad. Vama a fost tranzitată în acest weekend de aproximativ 157.000 de persoane, cu 12% mai mult decât într-o zi normală, din timpul săptămânii .

13.000 de persoane au intrat în ţară pe la Cenad

Şi Cenadul a fost "asaltat" de românii care vin acasă : "De sâmbătă de la ora 00.00, până duminică la ora 24.00, Punctul de Trecere a Frontierei Cenad a fost tranzitat, pe sensul de intrare în România, de aproximativ 24.000 de călători - cu circa 10.000 de mijloace de transport - dintre care 13.000 au fost români", ne-a spus Ciprian Gaic, agent de poliţie în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Timiş.

Autorităţile, pregătite pentru "asalt"

Fluxul mare de călători nu i-a luat pe nepregătite pe cei de la punctele de frontieră. Deşi în număr mare, oamenii nu trebuie să aştepte mai multe de zece minute pentru a intra în ţară: "Măsurile necesare pentru realizarea unui control eficient şi fluent constau în suplimentarea personalului care-şi desfăşoară activitatea la controlul documentelor, creşterea numărului arterelor de control din punctele de frontieră, dacă situaţia o impune (n.r. - introducerea a două benzi suplimentare pe sens, o măsură adoptată de celelalte puncte de frontieră), asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat, prin aplicarea măsurilor legale pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere", declară Ion Mureşan, Comisar Şef în cadrul Poliţiei de Frontieră Arad. Aceste măsuri au fost adoptate de toate punctele de tranzit din ţară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite