Vremuri tulburi pentru ţiganii din Peninsulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un incendiu suspect a izbucnit marţi noaptea lângă o tabără cu 600 de rromi de la periferia Romei Incidentul intervine într-o perioadă agitată pentru rromii din Italia, la puţin timp

Un incendiu suspect a izbucnit marţi noaptea lângă o tabără cu 600 de rromi de la periferia Romei

Incidentul intervine într-o perioadă agitată pentru rromii din Italia, la puţin timp după debutul recensământului din taberele de nomazi.

Gravitatea situaţiei explică şi faptul că primarul Romei, Gianni Alemanno, a făcut o vizită urgentă la faţa locului, deşi, din fericire, nu au existat pagube materiale sau victime. Însuşi Alemanno a declarat ieri că varianta unui act criminal nu poate fi exclusă, însă anchetatorii ezită să confirme această variantă.

Ţiganii se pregăteau de culcare când cineva a ţipat: "Salvaţi copiii de incendiu!". La intrarea în tabără, flăcările se înălţau spre pădurea care o înconjoară. Incendiul a izbucnit simultan în două locuri, provocând panică.

Pompierii şi poliţia au sosit în 20 de minute. Vântul şi un zid de ciment nu au permis focului să se extindă spre casele din placaj. Ieri, primarul Romei, Gianni Alemanno, i-a asigurat pe ţigani că se vor face cercetări pentru a descoperi vinovaţii.

"În ultimul timp stăm cu frică şi ne sfătuim şi copiii să aibă grijă când merg în oraş. Dacă tot se vorbeşte de siguranţă, noi, ţiganii cinstiţi, suntem mai în pericol decât italienii", ne-a spus Eminescu Dumitru Miclescu (35 ani) din Craiova. El lucrează ca mediator cultural la ARCI şi colaborează cu toate instituţiile Romei în problemele ţiganilor.

Versiuni multiple

Când a izbucnit incendiul, unul dintre operatorii sociali de la ONG-ul ARCI Roma, care oferă asistenţă socială ţiganilor din Roma, a afirmat că au fost aruncate sticle incendiare din 3 maşini. A doua zi, însă, versiunea a fost dezminţită de Paolo Boni, preşedintele asociaţiei, punând-o pe seama oboselii şi a şocului iniţial, suferit de asistentul social. Cu toţii aşteaptă, însă, finalizarea anchetei.

Climat de intoleranţă

Primarul a admis că în ultimele luni, şi în Roma s-a creat un climat de intoleranţă faţă de ţigani şi dacă se dovedeşte că incendiul a fost provocat de italieni, acest lucru ar trebui să stârnească îngrijorarea politicienilor, indiferent de ideologie.

La Roma trăiesc aproximativ 10.000 de ţigani şi cel puţin 20 de tabere au fost construite de primărie la periferia oraşului. De două zile, Prefectura Romei şi Crucea Roşie au demarat recensământul ţiganilor, începând cu tabere ilegale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite