Viaţa într-un bloc cu 100 de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un italian are în proprietate un imobil cu 110 apartamente, dintre care 50 au fost închiriate familiilor de români din localitate. Unii dintre românii din imobilul aflat în Corso Orbassano, din Torino, au rămas fără loc de muncă, nu au mai reuşit să achite chiria şi au părăsit locuinţele.

Giulio Garavelli (40 de ani) şi tatăl său, Giorgio, sunt proprietarii şi administratorii unui bloc cu şase scări din oraşul Torino. Încă din 2000, cei doi au început să închirieze apartamente românilor.

Conaţionalii noştri şi-au adus rudele în noile locuinţe, alcătuind astfel o mare familie. În prezent, în blocul din Torino locuiesc peste 100 de persoane, în mare parte familii cu unul sau mai mulţi copii.

„Înainte de anul 2007 nu am avut probleme cu românii. Mulţi dintre ei erau fără  permis de şedere şi nu creau necazuri, pentru a nu risca să fie trimişi acasă. Situaţia s-a schimbat din momentul în care românii au devenit cetăţeni comunitari. Au apărut tot mai multe conflicte”, ne mărturiseşte administratorul Giulio.

Datornici dispăruţi

Italianul are un teanc gros de documente pe biroul său. Este vorba despre chiriile neplătite încă din luna aprilie a acestui an. Românii nu sunt singurii care au întârziat cu plata chiriei. În aceeaşi situaţie dificilă se află şi italienii sau alţi imigranţi, dar conaţionalii noştri sunt cei mai numeroşi.

„În ultima perioadă, tot mai mulţi chiriaşi români şi-au pierdut locul de muncă. Alţii au lucrat şi nu şi-au mai primit salariile. Eu nu pot să dau afară familii cu copii. Există persoane care nu mi-au mai plătit chiria de peste şase luni”, susţine Giulio.

image

  La unele dintre scările blocului, familiile de români sunt majoritare


Preţul chiriilor în blocul administrat de italian variază între 400 şi 600 de euro, în funcţie de suprafaţa apartamentului. Garavelli spune că a încercat să micşoreze chiriile, pentru a veni în ajutorul românilor. De asemenea, el a angajat patru conaţionali care rămăsereră fără niciun venit şi i-a pus să văruiască scările blocului, încercând să le reducă astfel din datoriile la plata chiriei.

Vecinii italieni se plâng de gălăgie şi mizerie

Nu toţi românii îi sunt recunoscători proprietarului italian. Unii dintre ei părăsesc locuinţele după ce acumulează datorii de mii de euro.

Italienii au chemat în repetate rânduri poliţia, din cauza românilor care făceau scandal în faţa blocului. Din acest motiv, Giulio a angajat ca gardian un conaţional care locuieşte în imobil.

„Românii au prostul obicei de a mânca seminţe şi de a consuma alcool în faţa blocului. Sunt vreo 10 inşi care creează mereu probleme. Eu am grijă să nu-i mai las să bea la intrarea în bloc”, spune Vasile Mâţel (42 de ani), gardianul imobilului.

image
image

Tot mai mulţi chiriaşi români şi-au pierdut locul de muncă. Alţii au lucrat şi nu au fost plătiţi.

image


Giulio Garavelli
coproprietar de bloc

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite