Viaţă de menajeră în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Româncele se plâng că au nevoie de nervi de oţel şi de o voinţă ieşită din comun pentru a rezista un timp îndelungat ca îngrijitoare ale italienilor Deşi la prima vedere pare o

Româncele se plâng că au nevoie de nervi de oţel şi de o voinţă ieşită din comun pentru a rezista un timp îndelungat ca îngrijitoare ale italienilor

Deşi la prima vedere pare o slujbă care nu necesită prea multe eforturi, meseria de îngrijitoare sau de menajeră în Peninsulă este una dintre cele mai grele.

În Italia sunt poreclite "fixe", de la termenul italian "badante fissa" (n.r. - îngrijitoare fixă). Practic, pentru cine acceptă o astfel de muncă, înseamnă că este dispus să-şi sacrifice libertarea personală şi intimitatea, locuind şi muncind în casa unei persoane sau a unei familii.

Contractul naţional pe ramură prevede 24 de ore libere la sfârşitul săptămânii, 12 ore la mijlocul acesteia şi alte 2 ore pe zi, pentru odihnă. Dar, în cele mai multe cazuri, menajera se trezeşte prima şi se culcă ultima, iar zilele libere nu îi sunt respectate. Doarme de regulă în cea mai mică cameră din casă, deseori într-o debara transformată în dormitor.

Primeşte un salariu între 500 de euro pe lună în sud şi 1.200 de euro pe lună în nord. La toate se adaugă presiunea convieţuirii cu bătrâni sau copii, pretenţiile uneori absurde ale patronilor legate de curăţenie sau mâncare şi, nu în ultimul rând, depăşirea atribuţiilor prevăzute de lege.

De exemplu, o menajeră nu se poate ocupa în acelaşi timp şi de îngrijirea unui copil sau a unui bătrân. În realitate, aceasta este o situaţie foarte întâlnită.

Deseori se ajunge la violenţă

Un aspect de care se vorbeşte foarte rar este violenţa. O sabie cu două tăişuri. De curând, opinia publică italiană a fost şocată de cazul româncei din Milano, Angela Păduraru (54 de ani), care susţine că a fost ţinută sechestrată de patroana italiană pentru 16 luni. De partea cealaltă, o româncă a fost arestată la Florenţa după ce - aflându-se în stare de ebrietate - l-a bătut pe bătrânul pe care trebuia să-l îngrijească.

Gheorghiţa Amihăiesei (43 de ani) din Iaşi, menajera unui bătrân, ne spune: "Anul trecut am lucrat la un bătrân foarte cicălitor.

Mă striga şi de 20 de ori pe noapte pentru că nu avea somn şi trebuia să stau trează cu el. Într-o zi, nu am mai răbdat şi l-am strâns de braţ. M-am speriat la fel de tare ca el pentru că a început să strige că vreau să îl omor. I-a trecut, dar imediat ce am găsit ceva mai bun, am plecat de la el".

"M-a dat cu capul de perete"

Rândunică Angela (48 de ani) din Galaţi, îngrijitoare, ne spune prin ce a trecut ea: "Eu am plecat de la doi bătrâni pentru că italianca mă acuza că mă culc cu bărbatul ei. Eu eram angajată acolo ca să o îngrijesc pe ea. Fizic stătea bine, dar avea probleme cu capul. Într-o zi, trebuia să o spăl, dar a refuzat, m-a luat de păr şi a început să mă dea cu capul de perete. A doua zi am plecat".

Cazuri fericite

O îngrijitoare din Torino, Alina Gorban (28 de ani) din Vlădeni (jud. Iaşi), a fost trecută în testament de către bătrâna pe care o îngrijeşte, Clotilde Baronio (77 de ani), din Torino. Italianca are intenţia să-i lase moştenire casa în care locuieşte, deşi are două fiice.

O poveste similară are la bază şi filmul "Mar Nero", cu care Italia a concurat la Festivalul de Film de la Lucarno. Pelicula a fost premiată pentru "Cel mai bun rol feminin" şi se inspiră din viaţa regizorului, Federico Bondi, a cărui bunică a fost asistată până în ultima clipă de o româncă din Sulina. Între cele două femei se înfiripase o prietenie sinceră, dincolo de relaţia patron-angajat.

Capcana anunţurilor

În spatele anunţurilor de angajare se ascund unori intenţii nu tocmai creştine. Este suficient să deschizi pagina cu oferte de muncă dintr-un ziar şi să citeşti anunţuri de tipul: "Domn, situaţie materială bună, 50 ani, divorţat, caută domnişoară/doamnă, 18/40 ani, fără obligaţii familiale, maximă disponibilitate. Se cere disponibilitate pentru călătorii".

Muncă la negru, drepturi puţine

Cea mai mare parte dintre menajerele sau îngrijitoarele luate în spaţiu, lucrează la negru, chiar dacă regimul fiscal în acest domeniu nu prevede taxe foarte mari. Explicaţia vine din faptul că multe familii aplează la o îngrijitoare pentru că e mai ieftină decât cazarea unui bătrân într-o casă de odihnă.

Preţurile practicate de aceste structuri coboară foarte rar sub 1.200 de uro pe lună, în timp ce o româncă poate fi plătită cu doar jumătate din această sumă.

Simona Vătaf (32 ani) din judeţul Neamţ, menajeră la o bătrână, ne spune: "Lucrez la o italiancă bolnavă de Alzheimer şi este foarte greu cu ea pentru că nu îşi recunoaşte nici măcar familia. Câteodată sunt nevoită să ridic vocea la ea pentru că nu reuşesc să o ţin sub control. Poate aş folosi violenţa doar în caz că va trebui să ma apăr, dar totuşi mi-e milă de ea pentru că ştiu că este bolnavă."

Fiecare minut de "libertate" devine important

Pentru a întregi tabloul însă trebuie să mai adăugăm un element. Femeile care fac acest tip de muncă au plecat din ţară din cauza problemelor economice. Cu gândul la aceste probleme, brusc, ajung să stea închise în casă cu străini, zile întregi, după ce în România aveau o viaţă normală, familie, părinţi sau copii.

De regulă, "fixele" primesc liber joia după-amiaza şi duminica. În fiecare oraş au stabilie locuri unde se întâlnesc şi îşi ţin de urât.

Profită de orice clipă de libertate pentru a face lucruri normale: mănâncă împreună, vorbesc despre orice, iar cele mai norocoase îşi văd familia sau iubiţii.

Stres şi riscuri foarte mari

Mihaela Soare, 36 ani, menajeră la Roma: "Mie îmi dau voie să ies dacă vreau câteva ore pe zi, dar nu am cum. Italienii la care lucrez locuiesc la Olgiata (zonă rezidenţială la 15 km nord de Roma) şi acolo nu am unde să merg. Ca să ies de acolo, numai drumul să vin la Roma îmi ia o oră. Stau închisă în casă, ies doar duminica să dau telefon în ţară familiei. Mă întâlnesc în parc cu alte românce şi mai vorbim sau mâncăm ceva pe iarbă".

Anul trecut am lucrat la un bătrân foarte cicălitor. Mă striga şi de 20 de ori pe noapte
Gheorghiţa Amihăiesei, menajeră în Italia

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite