Vara se caută înlocuitori pentru serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vara se caută înlocuitori pentru serviciu
Vara se caută înlocuitori pentru serviciu

În perioada de vară, în Italia există un adevărat schimb de ture la muncă între români. Femeile care au lucrat în casele italienilor tot anul merg în România în vacanţă.

Pentru că nu au un concediu propriu-zis, ele trebuie să-şi găsească o înlocuitoare pentru perioada în care lipsesc.Gabriela Terent (42 de ani) se ocupă de intermedierea locurilor de muncă de la Biserica Catolică Română din Torino şi observă acest fenomen în fiecare an.

Sezonierii vin la muncă

“În această perioadă, vin multe femei la noi la biserică pentru a-şi căuta o înlocuitoare pentru perioada în care se află în România. În acelaşi timp, sosesc din România femei care profită de aceste locuri libere şi se angajează pentru o perioadă scurtă. Sunt şi persoane care se întorc în fiecare vară să înlocuiască aceeaşi româncă plecată în concediu”, spune Gabriela.

Printre categoriile care fac schimbul în această perioadă se numără şi sezonierii. Proprietarii hotelurilor de la malul mării şi din zonele muntoase preferă mâna de lucru românească. Compatrioatele sunt dispuse să petreacă trei sau patru luni muncind uneori şi 12 ore zilnic, fără nicio zi liberă. Românii sunt preferaţi şi la muncile din agricultură.

Ei sunt, de obicei, plătiţi cu salarii mici şi acceptă să locuiască în condiţii igienice precare. Pentru mulţi dintre ei, scopul principal este acela de a pune deoparte salariul pe perioada verii şi de a se întoarce apoi acasă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite