Universitatea „La Sapienza” Roma: Unul din cursurile de limbă română, în pericol de desfiinţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursul de limba română de la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „La Sapienza” din Roma ar putea fi anulat. Conform noilor tabele C.U.N. (Consiliul Universitar

Cursul de limba română de la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „La Sapienza” din Roma ar putea fi anulat.

Conform noilor tabele C.U.N. (Consiliul Universitar Naţional), revăzute recent, la Facultatea de Ştiinţe Politice se vor putea studia doar patru limbi străine: engleza, franceza, spaniola şi germana.

„Acest lucru se întâmplă tocmai după intrarea României în Uniunea Europeană în momentul în care numărul românilor în Italia a ajuns la peste un milion”, spune Gheorghe Carageani, titularul catedrei.

De-a lungul acestor ani, cursul de limba română a fost frecventat de un număr mare de studenţi, în 2005 fiind 102 absolvenţi.

Anul acesta au promovat cursul 55 de studenţi. “Este numarul cel mai însemnat înregistrat în aceşti ultimi ani”, ne-a declarat Carageani.

Cursul de limba română de la Facultatea de Ştiinţe Politice din Roma a fost inaugurat în anul 1958 de profesorul Ioan Guţia şi a fost preluat în 1987 de Carageani, care face un apel la autorităţile competente să găsească o soluţie, astfel încât cursul de limba română de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii „La Sapienza” să nu dispară.

„Se vorbeşte peste tot de relaţii italo-române excelente, de colaborări fructuoase, mai ales pe plan cultural, dar se şterge un important izvor al limbii şi culturii române din Italia, o sursă de deschidere a unui număr considerabil de studenţi italieni spre cunoştinţe folositoare pentru cariera lor prezentă şi viitoare”, concluzionează profesorul Carageani.

 În cadrul Universităţii „La Sapienza” mai există un curs de limba şi literatura română la Facultatea de Ştiinţe Umaniste  ţinut de profesoara Luisa Valmarin. Acesta are o durată de cinci ani, este frecventat de un număr de important de studenţi şi în acest moment nu se află în pericol de a fi suspendat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite