Un basc a dat statul român în judecată pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ernesto Sojo, afaceristul basc "jumulit" de 2 milioane de euro în România Foto: Deia
Ernesto Sojo, afaceristul basc "jumulit" de 2 milioane de euro în România Foto: Deia

Un om de afaceri spaniol, din Ţara Bascilor, a pierdut 2 milioane de euro investiţi în România, din cauza "asociaţilor români, a sistemului judiciar slab şi a unei corupţii generalizate", susţine el.

A văzut pădurea şi n-a văzut copacii, ci un loc unde să-şi poată înmulţi banii câştigaţi şi economisiţi cu răbdare în mai multe afaceri cu suişuri şi coborâşuri. Şi-a imaginat mii de trunchiuri de copaci stivuite, o sută de angajaţi muncind, tone de lemn de mare calitate călătorind spre Ţara Bascilor sau oriunde ar fi fost nevoie de materie primă pentru mobile. A visat la banii care îi vor asigura traiul până la pensie, dar a avut parte de un coşmar, scrie cotidianul basc Deia.

"Corupţia din România, o chestiune cunoscută în toată UE"

Este vorba de Ernesto Sojo, "creier de afacerist cu suflet de misionar" care a investit într-o zonă defavorizată şi afectată de şomaj. "Om naiv şi încrezător, care a fost victima viicilor unei economii  sufocate de corupţie. Ideea sa, de a construi o fabrică de cherestea de la zero, într-una din zonele împădurite ale României. Dar totul s-a năruit ca un castel din cărţi de joc, fiind trădat de asociaţii săi locali şi din cauza lipsei de protecţie a unui sistem judiciar dubios. Sunt constante plângerile ce sosesc din Uniunea Europeană pentru practici de corupţie generalizate, ultima chiar săptămâna trecută, când Germania, Franţa, Olanda şi Finlanda au blocat accesul României la Schengen", scrie cotidianul citat.

De această realitate s-a lovit Ernesto, care odată ce a terminat căile de atac în justiţia română, a început o cruciadă, reclamând România - întreaga ţară - la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg pentru că, susţine el, a făcut din corupţie o formă de viaţă şi i-au dinamitat visele.

Ernesto a dorit să facă public cazul său în toată Spania, ca nimeni să nu mai păţească la fel. Vrea să avertizeze alţi oameni de afaceri să nu mai investească în România. Sojo a pierdut peste 2 milioane de euro în ţara noastră şi spune că "Guvernul basc ar trebui să informeze antreprenorii de posibilele riscuri din anumite ţări".

Citeşte mai multe pe adevarul.it

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite