Ultima bătălie dusă de statul italian împotriva evaziunii fiscale le-a dat românilor contracte de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul italian al Muncii a publicat recent date despre situaţia muncii la negru în sectorul construcţiilor. Raportul publicat de minister conţine date clare în privinţa muncitorilor români.

Ministerul italian al Muncii a publicat recent date despre situaţia muncii la negru în sectorul construcţiilor. Raportul publicat de minister conţine date clare în privinţa muncitorilor români. În ultimele 20 de luni din 130.134 de muncitori străini angajaţi în construcţii, 83.841 (64%) sunt români.

Odată cu aplicarea măsurilor adoptate de guvern în august 2006, şi, succesiv cu legeea 123 din august 2007, a fost demarat un control la nivel naţional, cu scopul de a stabili sănătatea fiscală a firmelor. Combaterea evaziunii este o constantă a politicii guvernamentale italiene, chiar dacă fenomenul nu a putut fi controlat cu succes. De această dată, însă, presiunea exercitată de imigraţia în creştere, înregistrată după intrarea României şi Bulgariei în Uniune, a determinat autorităţile din Peninsulă să ia măsuri. Au fost controlate aproape 70 de mii de firme: 58% dintre ele aveau mai mult de 20% din totalul angajaţilor fără contract legal de muncă.

Legislaţia italiană prevede suspendarea activităţii societăţilor comerciale care nu declară numărul real de angajaţi. Astfel, în urma controalelor făcute de către inspectorii de muncă şi carabinieri, au fost închise 1500 de şantiere, dar 43% din ele au ales să se conformeze legii şi să-şi angajeze oamenii cu acte în regulă. Din acest motiv s-a înregistrat o creştere a numărului de locuri de muncă şi, implicit, creşterea contribuţiilor firmelor de construcţii la bugetul de stat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite