UE, îngrijorată de traficul de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 România figurează pe primul loc în materie de „furnizori“ de trafic de persoane în statisticile EUROJUST şi EUROPOL. Ca ţări „gazdă“ figurează, pe primele cinci locuri, Italia,

 România figurează pe primul loc în materie de „furnizori“ de trafic de persoane în statisticile EUROJUST şi EUROPOL. Ca ţări „gazdă“ figurează, pe primele cinci locuri, Italia, Spania, Germania, Marea Britanie şi Franţa.

Un element care stârneşte îngrijorarea autorităţilor europene îl reprezintă numărul crescut de minori exploataţi în străinătate.

Majoritatea copiilor victime ale traficului de fiinţe umane din UE provin din România şi sunt de etnie romă. În ciuda campaniilor de prevenire derulate de autorităţile de la Bucureşti, numărul tinerelor românce care cad în plasa proxeneţilor din Italia şi Spania este în continuare alarmant.

Se caută în continuare animatoare

“Eşti tânără, frumoasă, prezentabilă? Doreşti o realizare în viaţa ta? Noi îţi putem oferi un loc de muncă, îndeplinindu-ţi orice dorinţă în Italia”. Sunt sute de astfel de anunţuri pe internet sau în ziare, iar una dintre destinaţiile principale sunt cluburile de noapte din oraşele mari ale Italiei şi Spaniei.

Anunţul de mai sus aparţine unei firme din Bucureşti, care în aparenţă se ocupă de imobiliare şi intermediere pentru credite bancare, după cum scrie pe sigla din faţa blocului în care îşi are sediul.

Trafic de carne vie la nivel industrial

Pentru cele care doresc să meargă în Italia, salariul este între 1.500-3.000 de euro pe lună. Tentant, nu? Se pare că e şi riscant: “Cu siguranţă în spatele acestor anunţuri se ascund în 99,9% din cazuri traficanţi de carne vie şi proxeneţi”, spune Mihaela Clincu, reprezentant al Asociaţiei Eurodemos, din Iaşi, asociaţie implicată în acţiuni sociale. Ea este de părere că această metodă este de fapt „o formă de trafic modern, care se face legal, la nivel industrial”.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite