UE nu este de acord cu "recensământul" ţiganilor din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimb dur de replici între Comisia Europeană şi ministrul de Interne italian, Roberto Maroni. Subiectul disputei, taberele legale sau ilegale de ţigani din Italia, locuite în mare parte de

Schimb dur de replici între Comisia Europeană şi ministrul de Interne italian, Roberto Maroni. Subiectul disputei, taberele legale sau ilegale de ţigani din Italia, locuite în mare parte de cetăţeni români.

Maroni a declarat recent în cadrul unui talk-show că intenţionează să trimită poliţia în taberele de ţigani pentru un "recensământ". Practic, Maroni vrea să ştie câţi ţigani sunt cu precizie şi câţi dintre aceştia au un venit legal pentru a rămâne în Italia. Pentru luarea în evidenţă, ministrul a propus luarea amprentelor tuturor romilor.

Intuibil răspunsul UE, deocamdată neoficial. Purtătorul de cuvând al UE, întrebat în cadrul unei conferinţe de presă, ce părere are Comisia despre iniţiativa ministrului italian a evitat să răspundă cu o poziţie oficială. Insă el a subliniat că nu este posibilă luarea amprentelor nimănui pe criterii etnice şi cu atât mai puţin minorilor.

Maroni a răspuns imediat: "Noi nu facem altceva dâcât să-i luam în evidenţă, în plus Crucea Roşie va însoţi echipajele de poliţie. Sunt zeci de copii care locuiesc în gunoaie, printre şoareci". Ministrul a mai adăugat, referitor de luarea amprentelor minorilor: "Membrii comisiei sunt prost informaţi. În toate tribunalele pentru minori se iau amprentele. Să se mai informeze."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite