Turneu de fotbal pentru preoţii greco-catolici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Macerata, a avut loc acum patru zile primul  turneu local de fotbal organizat ca manifestare împotriva rasismului. Sub sloganul ”Play for your rights” (“Jucaţi pentru drepturile

La Macerata, a avut loc acum patru zile primul  turneu local de fotbal organizat ca manifestare împotriva rasismului. Sub sloganul ”Play for your rights” (“Jucaţi pentru drepturile voastre”), prima ediţie a acestui turneu a reunit patru echipe care au avut în componenţa lor cetăţeni de naţionalităţi diferite, din 11 ţări. Organizatorul a fost asociaţia C.S.A. ”SISMA” Macerata, formaţiune care militează pentru drepturile emigranţilor.

Românii au fost reprezentaţi de o echipă formată doar din preoţi şi slujitori ai bisericii greco catolice româneşti din Italia. Aceştia au jucat sub numele asociaţiei româneşti ”Romanian Land”, recunoscută în regiunea Marche pentru prezenţele la manifestările sportive antirasiste. ”Ne-am bucurat foarte mult pentru organizarea şi la Macerata a acestui turneu de fotbal.

Echipa asociaţiei noastre e o veterană a participărilor la acest tip de turnee, ocupând de fiecare dată locuri fruntaşe. De această dată, la propunerea preotului Horea Augustin Costinaş, din Recanati, s-a format o echipă mai specială. Au jucat doar preoţi, studenţi sau slujitori ai bisericii greco catolice”, ne-a spus Jenica Răchinoiu Cesca, preşedinta asociaţiei româneşti.

Preoţii prezenţi la turneu ca jucători au parohii în diferite zone ale Italiei. Marinel Mureşan -  la Bologna, Cristian Coste - la Rimini, Horea Costinaş -  la Recanati. Din partea organizaţiei Caritas din Rimini, a fost prezent Vasile Şoptea,. ”A fost un motiv de relaxare pentru noi toţi, dar şi de participare activă la aceste manifestări împotriva rasismului. Acţiuni mici, dar semnificative, care atrag atenţia asupra fenomenelor de rasism şi xenofobie din Italia”, ne-a spus preotul Marinel Mureşan.

La sfârşitul turneului, echipa românească a terminat pe locul secund. Ca o continuare a acestei acţiuni, în 4 octombrie va avea loc la Ancona o mare manifestaţie contra rasismului, intitulată ”No lager”, la care şi-au anunţat oficial prezenţa şi organizaţii româneşti.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite