Tratamentul de urgenţă gratuit pentru comunitari riscă să fie întrerupt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Societăţii Italiene pentru Medicina Migraţiilor, Salvatore Geraci, trage un semnal de alarmă cu privire la un articol inclus în decretul de lege 112/2008, în vigoare de la 25

Preşedintele Societăţii Italiene pentru Medicina Migraţiilor, Salvatore Geraci, trage un semnal de alarmă cu privire la un articol inclus în decretul de lege 112/2008, în vigoare de la 25 iunie. Acest articol prevede: "A nu se mai acorda tratamente medicale gratuite cetăţenilor comunitari fără acte de şedere legală".

Comisia Politicilor Comunitare a Camerei a cerut ca articolul respectiv să fie modificat înainte ca textul să fie transformat în lege, pentru că formularea "indică discriminare între cetăţenii extracomunitari care au dreptul la tratament gratuit şi cei comunitari cărora le este negat".

Legea italiană, dar şi Constituţia, prevede asigurarea tratamentelor medicale oricăror persoane, chiar dacă nu au documente de şedere: "Sunt asigurate primul ajutor, mai ales în caz de boală gravă sau accident, dar şi tratamentele preventive sau de prezervare a sănătăţii. Sunt garantate, de asemenea, tutelarea maternităţii şi minorilor, vaccinările şi tratamentul bolilor infecţioase", se menţionează în textul legii.

La 1 ianuarie 2007, odată cu intrarea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană, măsura prin care se permitea comunitarilor să utilizeze serviciile dedicate extracomunitarilor s-a prelungit pentru încă un an.

În primele luni ale anul 2008 a existat o stare de haos în cadrul structurilor sanitare, pentru că medicii au început să ceară bani pentru prestaţiile medicale de care beneficiau românii.

O altă circulară a clarificat în parte situaţia, explicând că dreptul la tratament medical de urgenţă este garantat prin Constituţie oricărei persoane ce se află pe teritoriul italian.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite